Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

U Nemačkoj sprovedeno istraživanje o oglašavanju hrane deci

SVET – Objavljeni izveštaj o oglašavanju hrane deci u Nemačkoj pokazuje da 85,5 % proizvoda koji se prodaju deci sadrže previše šećera, masti i/ili soli i ne poštuju preporučene količine od strane WHO-a.

Istraživanje Foodwatcha, Nemačke nevladine organizacije, ukazalo je kako se u slučaju oglašavanja hrane deci samoregulacija u oglašavanju smatra neefikasnom jer čak 242 od 283 proizvoda koji se prodaju deci sadrže previše šećera, masti i/ili soli (HFSS). Napori za dobrovoljno smanjenje šećera, soli ili masti u proizvodima bili su minimalni (u 2015 taj je postotak iznosio 89,7 %). Foodwatch je stoga pozvao narednu nemačku vladu, da nakon izbora u septembru donese zakonske odredbe koje ograničavaju ili zabranjuju oglašavanje takvih proizvoda deci.

Istraživanje je obuhvatilo i neke od potpisnika EU Pledgea, poput kompanija Nestlé, Mondelez, Danone, McDonalds, itd. Prema studiji, najviše oglašavane kategorije hrane uključivale su čokolade i poslastice, žitarice za doručak, sladolede i slane grickalice koje su bile posebno usmerene na decu (npr. upotrebom animiranih likova, nasmijanih lica, specifičnih promocija i sl.)

Nemačko udruženje za oglašavanje (ZAW) nedavno je pojačalo svoj kodeks za oglašavanje hrane i pića (primenjuje se od 1. juna 2021.). Stranke koje vode, SPD (socijaldemokrati) i Zeleni, pozvali su na ograničenje oglasa zasnovanom na Nutrient Profile Modelu (NPM) evropske kancelarije Svetske zdravstvene organizacije, odnosno na zabranu oglasa HFSS-a na televiziji. Iako je ishitrena zabrana HFSS oglasa u Nemačkoj malo verovatna, ne samo zbog AVMSD-a i snažnog samoregulacijskog sistema u Nemačkoj, nejasno je kakav bi pristup mogla da ima nova vlada.

Detaljniju analizu pogledajte ovde.

Izvor: HURA

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!