Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Svaka promena počinje iz sopstvenog dvorišta

Isidora Radojčić, Co-Founder & Project Lead u Creative Disorder Studio, specijalno za Marketing mrežu govori o kampanji „Oglas bez predrasuda“, koja je kreirana u saradnji sa kompanijom Coca-Cola HBC, o rezultatima koje su postigli, ali i kako da DEI teme budu više prisutne u kampanjama brendova na našem tržištu.

Coca-Cola HBC i Creative Disorder Studio pokrenuli su kampanju na temu ravnopravnosti žena u industriji. O kakvoj je kampanji reč i koje su ključne poruke?

„Oglas bez predrasuda” je kampanja o realnim stereotipima, o realnim ženama, ženama u biznisu. Kampanja koja koristi reči koje su stvarno izgovorene i sa kojima se žene zaista suočavaju. Kampanja za kompaniju kojoj ovakva tema nije samo način da pokaže svetu kako je socijalno odgovorna, već za kompaniju koja je svesna koliko je važno da se stvari menjanju.

Ova kampanja je nastala kao odgovor na veoma ukorenjeno uverenje da je posao u prodaji – posao za muškarce. Da je za žene nestabilan, težak i da je nemoguće u njemu napredovati.

U razgovoru sa klijentom i ovim sjajnim ženama, Business Developerima Coca-Cola HBC-a, prvo što smo osetili bio je njihov ponos. Ovu neverovatnu energiju smo pretočili u vizuale kampanje, sa ciljem da pokažemo kako izgleda realnost rada u prodaji ove kompanije.

Zašto je ova tema gotovo neprimetna na tržištu marketinških komunikacija u Srbiji? Zašto se kompanije, pa i agencije, gotovo ne bave temom ravnopravnosti na radnom mestu?

Zapravo, mislim da se o ovome dosta govori, ali da nam je svima malo “preko glave” priče o ravnopravnosti. Upravo zbog toga što najčešće na kraju ostane samo na priči. Podela na „muške“ i „ženske“ poslove je tema o kojoj svako od nas ima mišljenje i za koju bih volela da kažem da je „goruća“, ali je činjenica – da nije koliko bi trebalo.

Zato što ne postoji univerzalno rešenje. Da bi se svrsishodno bavile ovom temom, kompanije prvo moraju da otkriju kako se ona prirodno uvezuje sa njihovom misijom i vizijom, i unesu tu promenu u DNK svog brenda. Tek nakon toga, možemo da se bavimo komunikacijom.

„Oglas bez predrasuda“, pored toga što se bavi temama inkluzije i različitosti, zapravo je employer branding kampanja. Koje rezultate je već sada postigla ova kampanja i da li imate u planu širenje ove komunikacijske platforme?

Za samo nekoliko nedelja kampanje pristiglo je preko 1.200 prijava za poziciju Business Developera u Coca-Cola HBC Srbija. Više od polovine prijavljenih bile su žene.

Odličan rezultat, ali i tema kojom ćemo zasigurno nastaviti da se bavimo, jer cilj ove kampanje nije samo ovogodišnji rezultat, već i kontinuiran napredak, pokretanje diskursa i istinskih promena.

Stereotipi su deo naše svakodnevice. A da li ih ima i u advertising industriji?

Bilo bi lepo reći da smo izuzetak od ovog pravila. Ali za industriju koja bi trebalo da bude najotvorenijeg uma i kojoj bi različitosti trebalo da budu najveća snaga, zapanjujuća je količina predrasuda sa kojima se susrećemo.

Da li neko može da bude i account i kreativac… I žena? Da li može da bude klijent, a da nije fokusiran samo na rok, nego da prepoznaje stvarno dobre ideje? Da li može muškarac da bude brilijantan multitasker i account? Da li može da bude junior, a da se njegova reč, ideja i misao jednako vrednuju?

Možda neki od ovih stereotipa deluju banalno, ali upravo zbog njih postoje ljudi koji karijeru provedu ne ostvarivši svoj pun potencijal. I to čini da svet kreativnosti deluje mnogo više crno-beo nego što zaslužuje.

Kako da DEI teme budu više prisutne u kampanjama brendova na našem tržištu?

Svaka promena počinje iz sopstvenog dvorišta, ne samo kao deo korporativne odgovornosti već iz želje za istinskim pomakom.

Primer Coca-Cola HBC i ove kampanje jeste okretanje prvenstveno ka unutra i postavljanje pitanja “šta je ono što mi možemo da uradimo”, a tek onda kako možemo da postanemo pokretači promene ka spolja.

Kada bi svaka kompanija postavila sebi pitanje na koji način može da postane bolje radno mesto za sve svoje zaposlene, mogli bismo da zavrtimo točak promene za celu industriju.

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!