Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno!

Oglašavanje

spot_img

Preporučujemo

Strategija internet prisustva i priključenija

Kvalitetan i celovit internet nastup bilo koje firme ili organizacije zahteva izradu Strategije internet prisustva, kao polaznog dokumenta za sve naredne korake u izradi internet sajta i nastupu na društvenim mrežama.

Današnji stepen složenosti internet komunikacija, kada se praktično kompletna i eksterna i interna poslovna komunikacija odvija preko online kanala, ne dozvoljava da se internet sajt posmatra kao neko izolovano mesto „tamo negde na netu“. Takođe, savremeno poslovanje i komunikacija je nezamisliva bez brojnih softverskih i hardverskih rešenja, to jest IT infrastrukture. Zato je Strategija internet prisustva obavezni sastavni deo Strategije komunikacije i Digitalne strategije kompanije.

Do optimalne Strategije internet prisustva može da se stigne samo zajedničkim radom više sektora kompanije (Marketing, PR, IT…), uz angažovanje internet konsultanta ili agencije specijalizovane za online marketing i PR.

Elementi internet prisustva
Obim i načini internet prisustva se razlikuju zavisno od mogućnosti i potreba kompanije, ali je sledećih sedam elemenata internet prisustva zajedničko za sve: lokacija, kreacija, optimizacija, aktivacija, konverzija, reaktivacija i reputacija.

1. LOKACIJA
Večito, a nepotrebno pitanje: da li da imate svoj internet sajt ili da imate strane na društvenim mrežama. Odgovor je uvek isti: i sajt i društvene mreže. Ali, sopstveni web sajt je OSNOVA internet prisustva, on je vaše vlasništvo, koje potpuno kontrolišete – za razliku od strane na bilo kojoj društvenoj mreži, koja je tuđe vlasništvo i koju kontroliše neko drugi. Zato je osnovni cilj internet prisustva da dovodite posetioce na sopstveni sajt, u čemu društvene mreže mogu značajno da pomognu. Ono što definiše bilo koju lokaciju na Internetu je internet domen, zato nemojte da budete internet podstanar, budite internet vlasnik, imajte svoj domen, jer „Tuđe nemamo, svoje imamo!„.

2. KREACIJA
Kreiranje koncepta internet sajta i internet sadržaja koji će da bude na njemu dostupan su najčešći uzrok lošeg kvaliteta internet nastupa. A ove dve stvari su presudne za dolazak posetilaca na sajt i njihovo lako snalaženje u njemu, što su prve dve bitne osobine kvalitetnog internet sajta.

3. OPTIMIZACIJA
Search Engine Optimization (SEO) omogućava bolјe pozicioniranje stranica sajta u rezultatima pretrage na internet pretraživačima, za određene klјučne reči. Social Media Optimization (SMO) je optimizacija internet sajta i sadržaja na njemu tako da bude lako deljiv putem društvenih medija, kako bi se povećala poseta sajtu. SEO i SMO su sadržajno i tehnički neodvojivo povezane i presudno utiču na uspešnost internet nastupa, jer su odgovor na pitanje: Kako da znaju gde ste na Internetu?.

4. AKTIVACIJA
Zadatak svih online marketing kanala je da podstaknu korisnike da preduzmu neku aktivnost. Ciljevi aktivacija korisnika mogu da budu različiti, zavisno od trenutnih potreba kompanije: povećanje poseta sajtu, povećanje prodaje, povećanje broja registrovanih korisnika… Do korisnika se dolazi putem Social Media Marketinga (oglašavanje na društvenim medijima) i Search Engine Marketinga (oglašavanje na internet pretraživačima), a najefisasniji način je svakako Content marketing.

5. KONVERZIJA
Procenat posetilaca sajta koji je preduzeo željenu aktivnost, predviđenu ciljevima aktivacije, naziva se Conversion Rate. Konverzija je smisao i razlog kompanijskog nastupa na Internetu, a stepen konverzije zavisi od brojnih faktora, među kojima su stepen interesovanja korisnika, atraktivnost ponude i lakoća preduzimanja željene akcije. U praksi, konverzija se odvija najčešće na nekoj landing strani sajta (namenski kreirana web strana za neku kampanju ili drugu aktivnost), preko CTA (Call to action) dugmeta ili linka koji posetioca navodi da uradi željenu aktivnost. A želja autora ovog teksta je da saznate kako da odaberete pravog proizvođača internet sajta?

6. REAKTIVACIJA
Zabeleženi posetioci sajta (npr. putem „kukija“) ili (potencijalni) korisnici proizvoda i usluga registrovani preko online kanala, kao i određeni obim podataka o njihovim preferencijama, čine pravi rudnik informacija za dalje interakcije sa njima. Reaktivacija podrazumeva ponovnu komunikaciju sa korisnicima ili zainteresovanim posetiocima, u skladu sa podacima o njihovom ponašanju dobijenim iz prvobitne interakcije. Treba razlikovati one koji su već postali korisnici i one koji su samo pokazali određeni stepen interesovanja. Podaci o registrovanim korisnicima uneti u sistem CRM (Customer Relationship Management) služe za ponovno angažovanje bivših klijenata ili ponovno aktiviranje „uspavanih“ klijenata. Retargeting je koncept za povećanje konverzija kojim se podaci o ponašanju onih koji su iskazali svoju naklonost prema nekom brendu/prozvodu/usluzi, prikupljeni raznim metodama preko sajta ili društvenih mreža, koriste za njihovo targetiranje kroz kontekstualno oglašavanje, search engine retargeting, website retargeting, IP retargeting, social media retargeting, mobile retargeting i e-mail retargeting. Naravno, ne treba zloupotrebljavati kontakt podatke za nevaspitano i neprofesionalno masovno slanje neželjenih reklamnih poruka, jer spamovanje je i nezakonita aktivnost!

7. REPUTACIJA
Internet, tačnije Google, teško oprašta loše stvari, kao što i teško zaboravlja dobre stvari. Sve što je ikada bilo ko postavio na Internet, teoretski gledano, dostupno je zauvek! Online reputacija govori kako drugi na Internetu vide ono čime se bavite i sastoji se od svih mogućih internet sadržaja: vesti, blog postovi, komentari na društvenim mrežama, fotografije, video, automatski generisani sadržaj… Zato je neophodno stalno praćenje online reputacije, kao i adekvatno reagovanje, kad za to ima razloga. Ustvari, Internet je jedino mesto koje zaista omogućava i putovanje u prošlost, jer bez obzira što je nešto obrisano sa nekog sajta, veoma je verovatno da je i dalje dostupno putem Internet Archive (www.archive.org).

Ceo tekst pročitajte na: http://www.agitprop.rs/

Autor teksta: Lazar Bošković, creative director agencije AgitPROP

Forum

spot_img

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koliko je kreativna industrija važna za razvoj privrede Srbije?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime

Molimo unesite Vaš komentar!