Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Što je budžet manji, izazov i kreativna sloboda su veći!

Vladimir Ćosić, kreativni direktor u agenciji McCann Beograd, specijalno za Marketing mrežu govori da li smanjeni budžeti inpirišu ili frustriraju kreativce i da li je digitalno oglašavanje „spasilac“ kreativnih ideja.

Da li su smanjeni budžeti za Vas ograničavajući ili frustrirajući, ili Vas pak inspirišu na neka bolja kreativna rešenja?

Za mene lično, što je budžet manji, izazov i kreativna sloboda su veći, a samim tim rezultati kampanja koje realizujemo me više ispunjavaju. Ovo važi i za tzv. nove, ali i za tradicionalne medije kojima je moguće „manipulisati“ (u najpozitivnijem značenju ove reči) u istom smeru. Za mene je moj posao suštinski „rešavanje problema uz pomoć brend priča“ – sa te strane što je problem komplikovaniji, proces rešavanja, kao i finalni rezultat donose veću satisfakciju.

Možete li nam dati neke primere gde ste kreativnim idejama uspešno savladali budžetske „probleme“?
Postoji više ovakvih primera, ali recimo da sam najponosniji na kampanje za MTV klijenta – npr. kampanja za emisiju „Pranked“ u kojoj nismo ni imali budžet (tzv. „no budget“ kampanja), a za naš gerila akt je znala bukvalno čitava naša zemlja, dok je taj vikend ova televizija dostigla rekordnu gledanost.
Takođe, kampanje koje se rade sa nekim humanim ciljem (po pravilu u ograničenim budžetskim uslovima) nose veliku emotivnu težinu, ali i ogromnu satisfakciju na kraju. Konkretno, kreativne kampanje koje smo uradili za Centar za prevenciju suicida i za udruženje slepih “Beli Štap” su postigle značajne rezultate, ne samo kreativno, već i za ciljeve koje smo sebi zadali.

Možemo li reći da je digitalno oglašavanje „spasilac“ kreativnosti u doba krize? Još uvek iz zovemo novi mediji, a oni su postali mainstream?

Ove kampanje su definitivno postale mainstream – pogledajte samo svoj timeline na Fejsbuku na primer i biće vam jasno o čemu pričam. Frapantni podaci o broju korisnika internet, društvenih mreža i smart telefona govore u prilog ovoj tezi. Digital usled jednostavnog plasmana ideja i relativno brze i relativno jeftine produkcije svakako jeste kanal kojem se klijenti sve više okreću; ipak, ne bih rekao da je to spas u vremenu krize. Spas leži u kreativnosti i velikim idejama na svim poljima, u bavljenju oglašavanjem i biznisom na jedan dublji, smisleni način i uticaj na menjanje života ljudi, okoline i svakodnevice na bolje, bez obzira koji kanal komunikacije se koristi.

Prodavati proizvode u vreme krize je moguće isključivo ukoliko su vaši proizvodi bitni i smileni, ukoliko je vaš poslovni stav iskren i suštinski, ukoliko su vaši brendovi značajni u životima ljudi, ukoliko su akcije koje činite usmerene da ljudima donose boljitak, a vaša komunikacija čini svet boljim. Makar i tako što će ljudima izmamiti osmeh na trenutak.

Šta je, po Vašem mišljenju, sledeća velika stvar kada je u pitanju kreativno korišćenje medija?
Činjenica da je bukvalno sve medij, a svaki akt može biti kampanja.

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!