Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno!

Oglašavanje

spot_img

POSAO & PRAKSA

Šta je woke-washing u marketingu?

Woke-washing je termin koji se koristi da se opišu marketinške kampanje kojima brendovi navodno izražavaju svoj stav u vezi s aktuelnim društvenim i političkim pitanjima i problemima, ignorišući sopstveni doprinos negativnoj klimi, a sve sa ciljem da ostvare profit.

U oglašavanju kompanije stavljaju akcenat na progresivne vrednosti kako bi skupile poene i stvorile lojalnu bazu kupaca kojoj će se predstaviti kao „dobri momci”. Na primer, nedavne studije pokazale su da čak 81% milenijalaca očekuje od brendova da se javno posvete određenim društvenim pitanjima, tako da je jasno zašto brendovi osećaju pritisak da podignu svoj glas.

Brendovi često putem marketinga iskazuju stavove o relevantnim društvenim temama, ali problemi nastaju kada se ponašaju suprotno od onoga o čemu govori njihova kampanja. Tako je, na primer, kompanija Nike napravila kampanju u kojoj se zalagala za rodnu ravnopravnost. Nažalost, u isto vreme, brend je odbio da plati porodiljsko odsustvo trkačici koju je do tada sponzorisao.

Kompanija Audi je 2017. godine napravila feminističku reklamu u kojoj se zalagala za jednake plate, ali se kasnije ispostavilo da je od četrnaest rukovodilaca, koliko broji njihov izvršni tim, u njemu bilo samo dve žene.

Pojedini lideri su svojim delovanjem i zalaganjem za bitne vrednosti podsticali stvarne pozitivne promene u društvu. Na primer, kompanija Telenor je u saradnji sa pokretom Supernatural preuzela inicijativu i zasadila veliki broj sadnica, te je tako nastao prvi lavirint-park. Na taj način je podstakla druge da učine slično, ali i pružila svoj doprinos očuvaju ekologije i životne sredine. Na Adi Huji je nikao i Telenor vrt.

Alpha i Piraeus banka su prve koje su pomogle najugroženijima kada su poplave zadesile Srbiju 2014. godine. Alpha banka je uplatila donaciju na račun Crvenog krsta u iznosu od 1,1 miliona dinara. Takođe, njihovi zaposleni su se uključili u volontersku humanitarnu akciju i prikupljali donacije za najugroženije građane koji su bili pogođeni elementarnim nepogodama.

Potrebno je da kompanija zauzme stav, istovremeno doprinoseći rešavanju konkretnog problema. Podizanje svesti o problemu jeste pozitivan korak, ali tek kada je taj problem rešen unutar kolektiva. Svaka kompanija treba da teži društvenoj odgovornosti i etičkom poslovanju. Međutim, pozitivnu promenu mogu stvoriti samo istinski posvećeni i odgovorni brendovi.

Izvor: FCB Afirma

Forum

spot_img

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!