Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Šta je „content curation“?

Content curation, odnosno prikupljanje, priređivanje i deljenje postojećeg sadržaja, nije nov način pisanja članaka, no tek je u poslednje vreme doživeo procvat u content marketingu. Kuratori sadržaja nove su zvezde content marketinga i mnogi se stručnjaci slažu da su integralan deo njegove budućnosti.
Content marketing tj. sadržajni marketing počiva na kreiranju relevantnog sadržaja čija je glavna svrha zabaviti, informisati i edukovati publiku uz tek indirektnu promociju proizvoda i usluga. U sadržajnom je marketingu ključan autentičan i originalan sadržaj koji će privući nove i zadržati postojeće korisnike, pružajući im informacije koje nigde drugde ne mogu dobiti ili ne mogu dobiti na način na koji smo ih mi prezentovali. Imajući sve ovo na umu, content curation tj. priređivanje sadržaja krajnje je neobičan fenomen u kontekstu sadržajnoga marketinga, jer na prvi pogled krši sva njegova pravila.

Vlastita protiv tuđe teritorije
Jedna od uloga sadržajnog marketinga je privući i zadržati publiku na vlastitom internet odredištu – bilo da se radi o blogu, magazinu ili newsletteru, želimo da sadržaj koji kreiramo u svrhu promocije određenih usluga ili proizvoda bude na našoj “teritoriji” kako bismo prosledili publiku dalje u željenom promotivnom smeru. Priređivanje sadržaja pak počiva na deljenju (uglavnom) tuđeg sadržaja koji se nalazi na tuđoj “teritoriji” i koji je tek tematski povezan s našom industrijom, odnosno poljem zanimanja.
Međutim, treba imati na umu da je cilj i uloga priređivanja sadržaja građenje baze korisnika zainteresovanih za vaše polje industrije (a posledično i brend koji predstavljate), ali ne i promocija samoga brenda. Prikupljanje, priređivanje i deljenje sadržaja ujedno omogućavaju građenje uticaja. Stoga je preporuka da kurator sadržaja to radi pod vlastitim imenom, ne kao brend koji predstavlja, brendirajući zapravo sebe kao autoritet na polju industrije na kojemu deluje.

Originalan protiv postojećeg sadržaja
Ono što uvek naglašavamo u sadržajnom marketingu je kreiranje i promocija vlastitog originalnog sadržaja, a content curation bazira se na prikupljanju i deljenju tuđeg postojećeg sadržaja, no zato govorimo o priređivanju sadržaja, a ne o pukom “izreži pa zalepi” deljenju. Priređivanje podrazumeva pronalazak relevantnog i kvalitetnog sadržaja koji može pružiti dodatnu vrednost vašoj publici, njegovo oblikovanje i prezentovanje (uz obavezno navođenje izvora i linka) te vlastiti doprinos.
Pritom nije dovoljno samo sažeti ili prepričati sadržaj koji priređujete – najbolji kuratori obogaćuju podeljeni sadržaj osobnim iskustvom, perspektivom i komentarom, što doprinosi građenju autoriteta kuratora, a ujedno razlikuje priređeni sadržaj od linkova bez konteksta i jasne pružene vrednosti. Popularne stranice kao što su BuzzFeed ili The Muse izgradile su svoju web prisutnost i reputaciju upravo na prikupljanju i priređivanju sadržaja na način koji je zanimljiv i relevantan njihovoj ciljanoj publici.
S druge strane, priređivanje ne mora zavisiti isključivo o prikupljanju i deljenju tuđeg sadržaja. Zavisno o industriji ili industrijama u kojima deluju, pojedini kuratori mogu priređivati i isključivo vlastiti sadržaj, premda priređivanje počiva na deljenju i širenju kvalitetnih informacija, uspostavljanju novih kontakata i pružanju dodatne vrednosti, a ne samo novom načinu prezentacije i upotrebe postojećeg vlastitog sadržaja.

Brendirani protiv ličnog pristupa
Zašto je toliko važno da kurator nastupa lično i da svojim imenom stoji iza priređenog sadržaja? Bez obzira na to za koju industriju kreiramo sadržaj, s popriličnom se sigurnošću može reći da delujemo u “prenapućenoj” okolini. Informacije i sličan sadržaj svuda su oko nas i katkada je teško probiti se i izaći na videlo, steći i zadržati korisnika te ga navesti da se vrati po još. Kao kuratori, delujemo kao filteri i dobavljači kvalitetnog sadržaja i vlastitim imenom garantujemo da onaj koji konzumira priređeni sadržaj ne gubi vreme. Garantujemo vrednost tog sadržaja, a publika i dalje preferira da joj garanciju ove vrste potpisuje osoba, a ne korporacija. A s reputacijom pouzdanog kuratora sadržaja imamo mogućnost uverljivije promovisati brend iza kojega stojimo, kao osoba od autoriteta kojoj se može verovati.

Ceo tekst pročitajte na sajtu agencije Jasno&Glasno.

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!