Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno!

Oglašavanje

spot_img

POSAO & PRAKSA

Situacija u medijima problem društva

U Srbiji ne postoje uslovi za ekonomsku samoodrživost medija i loša situacija u toj oblasti je društveno relevantan problem, ocenjeno na debati „Etika informisanja – mediji između slobode i odgovornosti“. Loša situacija u medijima je društveno relevantan problem rečeno na debati „Etika informisanja – mediji između slobode i odgovornosti“. U Srbiji ne postoje uslovi za samoodrživost medija, rečeno na debati koju su organizovale Fondacija Centra za demokratiju i „Fridrih Ebert“.
Oglasno tržište u Srbiji vredi 70 miliona evra što je nedovoljno, a problem je i što se novi mediji pokreću bez biznis plana i obezbeđenih sredstava za funkcionisanje, kaže Jovanka Matić iz Instituta društvenih nauka. Matić je rekla da je nizak stepen profesionalizma novinara pored ekonomskih problema ključan za lošu situaciju u srpskim medijima. „Odgovorno novinarstvo isključivo zavisi od novinara i u tome mu je glavni saveznik civilni sektor“, rekla je Jovanka Matić.
Završni računi od poslednje tri godine u 12 vodećih dnevnih listova pokazuju da su profitabilno poslovala četiri – Ringier, Danas, Privredni pregled i Niške novine, kao i da 43 odsto vodećih nedeljnika ne posluje profitabilno. „Mediji se udvaraju publici ili državi i oglašivačima. Pritisak na medije će se pojačavati i sve je manje prostora za profesionalno delovanje“, rekla je Jovanka Matić.
Predsednik Fondacije Centar za demokratiju Dragoljub Mićunović je ocenio da je zavisnost medija od vlasti i kapitala ogromna smetnja u društvu, kao što su nekad bile cenzure u totalitarnom društvu. Predsednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa je rekla da je ključno pitanje u oblasti medija zašto u privatnim medijima nema sindikata i ko to sprečava.
„Mi se zalažemo da država ne izađe iz medija, jer bi 5.000 naših kolega ostalo bez posla. Slobodu novinara štite kolektivni ugovori i sindikati, a oni postoje samo u medijima u kojima je država zadržala vlasništvo“, rekla je Dragana Čabarkapa. Ne može se očekivati od novinara koji imaju neredovna primanja, često oko 20.000 dinara, da se bave istraživačkim novinarstvom, rekla je Čabarkapa.
Debata „Etika informisanja – mediji između slobode i odgovornosti“ održana je u okviru projekta „Demokratski politički forum“, a organizovali su je Fondacija Centar za demokratiju i nemačka Fondacija „Fridrih Ebert“.

Izvor: RTS

OGLAŠAVANJE

spot_img

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!