today-is-a-good-day
Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Reputacija je sve!

Segment PR-a prati sudbinu globalne ekonomije. Ekonomska kriza koja traje od 2008. godine, ozbiljno je uzdrmala, pre svega, finansijske pozicije segmenta odnosa sa javnošću na tržištu Srbije. Pad proizvodnje, prodaje i tražnje, finansijska nelikvidnost i smanjena zaposlenost naveli su privredne subjekte u Srbiji da u cilju smanjenja troškova među prvima smanje, ili čak ukinu budžete za PR, marketing i oglašavanje. Takav potez je samo na prvi pogled bio logičan, iz aspekta menadžera kompanija. Smanjenje troškova – da, ali po koju cenu?
Upravo je u vremenima ekonomske krize potrebno intenzivnije raditi na kreiranju reputacije privrednih subjekata i njihovih proizvoda i usluga, odnosno brendova. Tada treba ubediti korisnike i kupce da svoje smanjene budžete usmere u kupovinu određenih roba i usluga. S obzirom da realno nema finansijskih sredstava za obimne i skupe oglasne kampanje, PR ostaje sredstvo kojim se može braniti i unapređivati reputacija, posebno u ovim kriznim vremenima. Menadžeri koji su to na vreme shvatili, mogu da očekuju da će se njihov biznis brže oporavljati u vremenima posle krize. U prilog ovoj tezi govore i primeri velikih multinacionalnih kompanija iz segmenta public and corporate affairs, koje u poslednje vreme ostvaruju rast prometa i prihoda, pre svega od klijenata iz finansijskog sektora, koji je u najrazvijenijim zemljama bio najviše pogođen globalnom finansijskom krizom. Oni su shvatili da pad reputacije znači i pad poverenja, što je pogubno za sektor finansijskih usluga.
PR ima tu mogućnost da funkcioniše i u veoma teškim vremenima, i da ne zavisi od skupih marketinških kampanja, već da kreativnim pristupom, koristeći sve moguće kanale komunikacije, šalje željene poruke do korisnika usluga i kupaca proizvoda. Novih kanala komunikacije je sve više. Fenomen interneta i njegov brzi razvoj geometrijskom progresijom, otvara prostor za veliki broj novih kanala komunikacija, od kojih društvene mreže poput Fejsbuka u Srbiji imaju zaista veliki potencijal.

Autor: dr Vladimir Krulj
Izvor: Vreme (br. 1104)

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!