Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Reklame će i dalje prekidati vaš omiljeni film

Reklame će, prema Nacrtu zakona o elektronskim medijima, ubuduće i dalje moći da prekidaju filmove, vesti, sportske prenose. Gledaocima ostaje da se nadaju da ti prekidi u okviru jednog sata neće biti duži od zakonskih 12 minuta, ali i da će regulatorno telo kažnjavati one koji se toga ne pridržavaju.
Trajanje reklamnih blokova i do sada je bilo ograničeno Zakonom o oglašavanju, ali su uprkos tome, emiteri samo u 2012. godini više od 2.000 puta prekršili njegove odredbe. Najčešći prekršaj bio je puštanje više od 12 minuta reklama u toku jednog sata emitovanog programa.
Isto ograničenje važiće i ubuduće. Teoretski, to bi značilo da televizija može da pusti 12 minuta reklama na kraju prvog sata i na početku drugog sata programa, što bi gledaocima dalo blok od skoro pola sata reklama. To, međutim, nije realno, jer su emiteri svesni da to niko ne bi gledao.
Seckanja reklamama biće pošteđeni gledaoci serija i dokumentarnih filmova, jer ti programi, kao i prenosi verskih obreda ne smeju biti prekidani komercijalnim programom. RRA će i ubuduće nadzirati program 24 časa i, prema rečima zamenika predsednika Saveta RRA Gorana Karadžića, reagovati na svako kršenje zakona. Nacionalni emiteri kažu da su se i do sada trudili da poštuju zakonske odredbe, te da će tako biti i ubuduće.
– Ako pravila budu razumna, razumljiva i u odnosu na sve tumačena i primenjivana na dosledan način, ne vidim da bi moglo da bude problema – kaže Veran Matić, glavni i odgovorni urednik TV B92.
Sa Prve televizije poručuju da je ovo tek nacrt zakona, kao i da će oni poštovati zakon, kao i do sada, ali da je glavno pitanje kako će ga nadležni organi sprovoditi.
Problem u dosadašnjoj primeni zakona Goran Karadžić vidi u tome što se prijave protiv emitera podnose Prekršajnom sudu u Beogradu, koji zbog toga bude zatrpan predmetima. – Tokom pisanja ovog nacrta bilo je predloga da se samoj RRA da mogućnost da izriče kaznene mere, kao što je slučaj u Bosni i Hercegovini, ali je ocenjeno da to nije u skladu s našim pravnim sistemom – kaže Karadžić.
Rešenje bi bilo da RRA kažnjava opomenama, upozorenjima, pa i privremenim oduzimanjem frekvencija, što do sada nije radila.

Autor: M. R. Petrović
Izvor: Blic

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!