Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno!

Oglašavanje

spot_img

POSAO & PRAKSA

Razlika u naknadama između mikro i makro influensera neznatna na svetskom nivou!

SVET – Postavljanje jasnih ciljeva kampanje pre angažmana influensera vodi do boljeg ROI-a i boljih odnosa sa influenserima. Prema IAB-ovom istraživanju, oglašivači prilikom angažmana influensera najčešće mere ostvareni doseg, nivo podignute svesti o brendu, ostvareni promet te direktnu ili indirektnu prodaju.

S porastom popularnosti influencer marketinga došlo je i do porasta budžeta. Prema spomenutom istraživanju, u prošloj je godini čak 59% oglašivača povećalo svoj budžet za influensere, njih 36% reklo je da će potrošiti otprilike isto kao i u prethodnom razdoblju, a tek 4% reklo je da će potrošiti manje. Ovi trendovi potvrđuju da influenseri mogu dati dobre rezultate, te da su oglašivači spremni uložiti svoj novac u ovaj oblik promocije.

Više od 60% oglašivača izjavilo je da su influenseri sa kojima rade otvoreni za predloge kako u sadržaj uklopiti njihov proizvod ili uslugu. Ovo je važan element saradnje s obzirom da oglašivači veruju da će influenser istovremeno biti autentičan, bez rizika da svojim sadržajem našteti brendu. Treba imati na umu i da influenseri treba sami da stvore i uspostave povezanost sa zajednicom kojoj se obraćaju kako bi dodali vrednost brendu.

Prostor za jačanje poverenja u odnosima između oglašivača i influencera svakako postoji, s obzirom da samo 22% brendova smatra da influenseri istinski mare za postignute rezultate i ostvarenje zadanih ciljeva. Nešto manje od polovine oglašivača smatra da influenseri za postignute rezultate mare delimično, a 27% njih veruje da influenseri pretežno ne mare za ostvarene rezultate.

S druge strane, naknada influensera je još uvek nejasan pojam većini oglašivača, s obzirom da njih samo 31% u potpunosti razume kako se te naknade obračunavaju, dok 54% to razume samo delimično. Budući da brendovi sve više ulažu u influensere, trebali bi jasno razumeti kako se naknade obračunavaju i plaćaju i na tom području očito je potrebna dodatna edukacija.

Mikro influenseri, koji su prema ovom istraživanju definisani kao oni koji imaju do 50.000 pratilaca, čine najveći udeo influensera s kojima oglašivači sarađuju na globalnom nivou, dok makro influenseri, koji imaju od 500.000 do milion pratilaca, čine 30% partnerstva s brendovima.

Razlika u naknadama između mikro i makro influensera je neznatna na svetskom nivou, manje od 10.000 USD po kampanji. Na primer, u SAD-u su oglašivači spremni potrošiti 32.000 USD za kampanju sa mikro influenserima, dok su za celebrity/makro influensere spremni izdvojiti 39.000 USD. Najveća spremnost za ulaganje u influenser marketing je putem YouTube-a i Instagrama.

Forum

spot_img

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!