today-is-a-good-day
Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Predlog Zakona o HRT slabiji od važećeg

Evropska komisija iznela je nekoliko primedbi na predlog izmena Zakona o HRT-u, pre nego što ga je hrvatska vlada uputila u saborsku proceduru ocenivši kako je nešto slabiji od važećeg zakona i rekla da će njegovu primenu pratiti u okviru monitoringa.
U komentarima na predlog izmena zakona kaže se da je Zakon o HRT-u, „koji je konsenzusom usvojen 2010. bio vrlo dobar, ali da je bilo problema u njegovoj primeni“, prenosi Novi list. „Novi predlog zakona, u pogledu jamstava za nezavisnost, nešto je slabiji. Kako bi se u tom pogledu izbegao bilo kakav korak nazad, hrvatske vlasti moraju ga razumno provoditi“, kaže se u komentarima komisije. Komisija navodi da se predlogom izmena zakona uvodi funkcija glavnog ravnatelja s velikim ovlastima. Komisija takođe navodi da je postupak imenovanja „ponešto slab“.
„Umesto glasanja kvalifikovanonm većinom, predlog izmena zakona uvodi običnu većinu u parlamentu. Stoga politička stranka koja ima većinu u parlamentu može imenovati koga god hoće. Slično tome, parlament može lako smeniti glavnog ravnatelja običnom većinom ako ne prihvati njegov godišnji izveštaj“, kaže se u komentarima Komisije. U popratnom dopisu izražava se zadovoljstvo činjenicom da je Komisija bila konsultovana oko izmjene zakona. „Nezavsnost javne radio-televizije praćena je toekom pristupnih pregovora (u okviru političkih kriterija i u poglavlju 10 – Informacijsko društvo i mediji) i nastavićemo to činiti do pristupanja Hrvatske“, kaže se u dokumentu u koji je Hina imala uvid.
U dopisu se takođe kaže da predlog izmena zakona ne spada u pitanja koja su pokrivena europskom pravnom baštinom u tom području, to jest direktivom o uslugama audiovizualnih medija te da to pitanje spada pod nacionalnu nadležnost. Dodaje se da postoji opširna baština Veća Europe o nezavisnosti i funkcioniranju javnih medijskih servisa.
Hrvatska vlada uputila je predlog izmena Zakona o HRT-u u saborsku proceduru 14. juna, a komentari Komisije i popratni dopis nose datum od 11. lipnja. Komisija u svom dopisu preporučuje da se prije usvajanja zakona provede opširna javna rasprava i izražava nada da će hrvatska vlada uzeti u obzir provedenu javnu raspravu kako bi se osigurala najšira moguća javna potpora novom zakonu.

Izvor: e-Novine

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!