today-is-a-good-day
Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Obazrivo izveštavati o deci

Mediji u Srbiji često zloupotrebljavaju i krše prava korisnika socijalnih usluga, što dovodi do zabluda u javnosti i nerazumevanja ove oblasti, rekla je juče Jelka Jovanović, potpredsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).
Na seminaru o izveštavanju medija o sistemu socijalne zaštite koji su organizovali NUNS i Ministarstvo rada i socijalne politike, ona je napomenula da novinari treba da budu obazrivi prilikom izveštavanja posebno o osetljivim kategorijama, kao što su deca, stariji, osobe s invaliditetom i siromašni.
„Kodeks novinara Srbije propisuje da je novinar obavezan da pristupa poslu sa dužnom profesionalnom pažnjom, kao i da poštuje pretpostavku nevinosti i ne sme nikoga proglasiti krivim do izricanja sudske presude. Mnogi se, ipak, ogreše o ovo pravilo u čemu im pomažu i saopštenja policije, koja i pre i tokom istrage objave imena i prezimena ne samo osumnjičenih počinioca, već često i žrtava zlostavljanja“, podseća Jovanovićeva.
Pomoćnica ministra za rad i socijalnu politiku Suzana Paunović istakla je da su mediji često i neopravdano napadali, osuđivali i kritikovali to što ovo ministarstvo uradi ili ne uradi. Međutim, kako je dodala, u poslednje vreme postoji veliki interes medija za oblast socijalne zaštite.
„Veliki broj korisnika socijalne zaštite ne zna na šta sve ima pravo, tako da je uloga medija ključna u njihovom informisanju“, navela je Paunovićeva. Ona je dodala i da ministarstvo u narednom periodu nastavlja sa reformom sistema socijalne zaštite i implementacijom zakona. Ujedno, ona je najavila i da će se u Beogradu 10. februara održati prvi Sajam socijalne zaštite.

Autor: B. C.
Izvor: Danas

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!