Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno!

Oglašavanje

spot_img

POSAO & PRAKSA

Nije sve u lajkovima – ne gubite iz vida ciljeve!

Čuli ste, sigurno, da u Srbiji kod oglašavanja „najbolje rade“ društvene mreže, te da je pregršt onih koji su „napravili posao samo oglašavanjem na Fejsbuku“! Međutim, i kod promocije i oglašavanja preko društvenih mreža, baš kao i generalno, uspeh kampanje nije slučajan i ne može olako da se istrgne iz konteksta sveukupnog marketinga i poslovanja firme.
Opšti utisak ne vara – većina kampanja na „Facebook“-u se zapravo i „vrti “ unutar same najpopularnije društvene mreže. U pitanju su takozvane „lajk kampanje“ (Like), koje za cilj obično imaju privlačenje željene populacije na „Facebook“ stranicu firme sa ciljem da se taj kanal koristi za komunikaciju ubuduće. Ali, to je samo jedan od pojavnih oblika ili samo jedan od ciljeva različitih tipova kampanja čiji izbor generalno zavisi od realnih potreba i strategija svake konkretne firme.
Jedino „opšte mesto“ ili apsolutni cilj svake „Facebook“ kampanje je, rečnikom digitalnog marketinga – konverzija. Ta „prizivana akcija korisnika“ može biti već pomenuta konverzija „klika u lajk“, zatim konverzija „klika u lid (lead)“ odn. identifikovanje potencijalnog kupca/korisnika i ostavljanje podataka za kontakt; tu je i konverzija klika u prihvatanje instalacije neke aplikacije, i, konačno – konverzija klika u kupca – kao ultimativni cilj kampanja. To je suština o kojoj uvek vredi razmišljati i nikada je ne treba gubiti iz vida, bez obzira na tip i formu kampanje, izgled oglasa i to da li on vodi na sajt ili na „Facebook“ stranicu firme…
U praksi, na primer, ako se firma opredeli za kampanju koja vodi na njen sajt, najčešće konverzije koje logično slede su generisanje „lidova“ ili direktno pridobijanje kupaca oglašavane akcije. Tada je apsolutno neophodna komponenta oglasne kampanje –odredišna stranica, tzv. „landing page“. Dobro pripremljena strana veb sajta firme na kojoj se efektno opisuju uslovi neke akcije je upravo primer jednog landing page-a, ali odredišna strana može biti i veb-formular za identifikaciju zainteresovanih, adekvatna informacija o popustu, odnosno bilo šta što je dosledno samom FB oglasu na koji je korisnik kliknuo, a što ga jasno poziva na akciju koja je potpuno logična nakon klika na oglas.
I to su sve neki od najkritičnijih, a mnogima „neopipljivih momenata“, koji zapravo opredeljuju uspešnost „Facebook“ oglasnih kampanja. Ako osetite da su vam usled primamljivosti „lajkova“ ovi suštinski pravci magloviti ili vam na bilo koji način izmiču kontroli, isplativije je da se obratite stručnjacima nego da svoje resurse „ispucate na slepo“.

Autor teksta: Velibor Antić, direktor online sektora „Trident Media Grupe“
Izvor: E-kapija

OGLAŠAVANJE

spot_img

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!