Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno!

Oglašavanje

spot_img

POSAO & PRAKSA

Native je ušao na velika vrata i nudi prednosti za oglašivače!

Reportaža o ženskim zatvorima u The Atlantic-u, otkrivanje narko industrije u The Wall Street Journal-u, serija članaka o ekonomiji deljenja u Washington Post-u. Svaki od ovih masovno čitanih i deljenih članaka zapravo je oglas, a njihov uspeh objašnjava zašto je u native oglašavanje prošle godine uloženo 7,9 milijardi dolara.

Ta će brojka do 2018. porasti na 20 milijardi dolara, predviđa se, što znači da native više nije samo buzz word, već način komunikacije sa publikom koji su prihvatili gotovo svi veći oglašivači i mediji.

Native advertising nije nastao juče niti iz vedra neba – štampani mediji odavno su na svojim stranicama objavljivali advertorijale i sponzorisane tekstove, a reklamne poruke su uklapali u ton, duh i stil novina ili magazina u kojima su objavljeni.

U vreme kada se display oglašavanje bori sa ad blocker-ima, ali i stavovima čitalaca koji su ili zasićeni ili otupeli na silne reklame koje skaču po njihovim ekranima, digitalni mediji oberučke su prihvatili ovu staru praksu i dali joj novi sjaj.

Native je tako uspeo nešto što se činilo nemogućim – ispunio je želje i potrebe oglašivača, medija i čitalaca. Najviše su pritom profitirali čitaoci, koji ne samo da dobijaju kvalitetniji i zanimljiviji sadržaj, već i transparentniji odnos.

Svaki native sadržaj mora biti jasno označen kao sponzorisan a na čitaocu je da odluči da li želi da ga pročita i tako svesno uđe u interakciju sa brendom.

Ispostavlja se da sponzorisan sadržaj ljudima ni najmanje ne smeta ako je transparentan: 59 posto čitalaca misli da je native oglašavanje zanimljivo, više od 80 posto njih misli da je informativno, a Atlantic se može pohvaliti i time da na njegovim sponzoriranim sadržajima čitaoci provode čak četiri minuta, gotovo dvostruko duže od proseka u digitalnim medijima.

Ako pogledamo neke primere native oglašavanja, jasno je i zašto. Red Bull već odavno vlada native oglašavanjem online – osim mnogih adrenalinskih događaja, stvara sadržaje poput dokumentarca ‘The Art of Flight’, u kojem snouborderi testiraju svoje granice, a filmski radnici granice tehnologija snimanja kojima raspolažu.

Ikea je u saradnji sa The Telegraph-om napravila malu abecedu sa savetima za bolji san fotografijama koje su pokazale posteljinu i krevete u koje se poželite odmah zavući, a Puma je u ženskom online magazinu Refinery29 plasirala jednomesečni izazov sa kalendarom vežbanja, vežbama i fotografijama za motivaciju.

Mnogi su brendovi ušli i dublje u novinarske forme, oživljavajući istraživačko novinarstvo koje odavno pati od nedostatka finansija.

Kako bi promovisao novu sezonu serije „The House of Cards“, čija se radnja vrti oko političkog dvojca Claire i Franka Underwood-a, već spomenuti The Atlantic napravio je veliku reportažu o poznatim političkim parovima i uticaju prvih dama na politiku, podsećajući čitaoce zašto toliko vole ovu seriju.

Za promociju serije ‘Orange is the New black’ u The New York Times-u je izašla i velika reportaža o ženskim zatvorima. Serija ‘Narcos’ promovisana je u Wall Street Journalu u prilogu Cocaineomics, kroz kvizove, interaktivne mape i sličan sadržaj koji je čitaocima otkrio novi svet narkokartela van okvira fikcije, sve uklopljeno u vizuelni identitet koji mami ljubitelje dobrog sadržaja.

No nije sve u serijama i zabavnom sadržaju – kroz native su brendovi koji teže tome da prikažu svoju inovativnost konačno dobili način da uverljivo ispričaju svoju priču. AT&T je uz Washington Post pokazao kako su njegove usluge budućnost komunikacije kroz seriju priča o karijerama i budućnosti današnjih generacija.

Isti su način oglašavanja prihvatili startapovi i velike korporacije, B2B kompanije, nevladine organizacije i dobrotvorne organizacije, pokazujući kako se uz iskustvo novinara i otvorenost brenda prema novim idejama svaka tema može pretočiti u nešto što će zaintrigirati javnost.

Jedno je sigurno – native je ušao na velika vrata i nudi nove mogućnosti i prednosti za oglašivače, medije i čitaoce, a rezultati koje postiže kombinovanjem kvalitetnog sadržaja i dobro osmišljenih marketinških poruka je neosporan.

Izvor i foto: tportal

Forum

spot_img

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!