today-is-a-good-day
Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Nagradne igre na društvenim mrežama: šta kaže zakon?

Svaka društvena mreža ima svoja pravila u vezi sa organizovanjem nagradnih igara i kvizova. Ovog puta Sandra Kravitz razgovarala je sa Žarkom Ptičekom, IT pravnikom (na Tviteru pod nadimkom @ptiki) o tome na koji način srpski zakoni regulišu priređivanje nagradnih igara na društvenim mrežama i Internetu uopšte. U nastavku teksta biće dat samo pregled najvažnijih stavki, a za puno tumačenje preporučeno je da preuzmete dokument dat na kraju.
O nagradnim igrama na Internetu, Žarko navodi sledeće: Kako se na Internet inače primenjuju zakoni koji važe u „realnom“, „ne-virtuelnom“ svetu, i kako je Internet samo još jedan kanal putem kojeg se zaključuju ili menjaju pravni odnosi, tako se na građane Republike Srbije primenjuje i Zakon o igrama na sreću (“Sl. glasnik RS”, br. 88/2011) koji je na snazi od 2.12.2011. godine (u daljem tekstu: Zakon). Na početku valja napomenuti da je pitanje jurisdikcije, nadležnosti odsnosno primene prava na Internetu rešeno tako što se svaka pojedina tačka vezivanja za pravo neke države gleda kao relevantna. Ukratko rečeno, to što je domen registrovan u Australiji, a hosting serveri se nalaze u Nemačkoj na primer, primenjuje se pravo Republike Srbije ako je takva Internet prezentacija ili servis namenjen srpskom tržištu, na srpskom jeziku na primer.
Da bi se neka aktivnost smatrala igrom na sreću potrebno je da kumulativno budu ispunjena dva uslova: da se učesniku naplaćuje učešće, odnosno da učesnik stiče pravo učestvovanja u igri tako što će platiti neki iznos, ili kupovati određenu robu (seći i slati kupone i slično), kao i da dobitak zavisi od slučaja ili neizvesnog događaja.
Da ne bi bilo zabune, igrama na sreću, u smislu ovog Zakona, ne smatraju se igre na računarima, simulatorima, video-automatima, fliperima i drugim sličnim napravama, koje se stavljaju u pogon uz pomoć novca ili žetona, kao i pikado, bilijar i druge slične igre, u kojima se učestvuje uz naplatu, a u kojima učesnik ne može ostvariti dobitak u novcu, stvarima, uslugama ili pravima, već pravo na jednu ili više besplatnih igara iste vrste. Navedene igre Zakon imenuje terminom „zabavne igre“ i ne reguliše ih.

Izvor: Šnajderajev Blog
Autor: Sandra Kravitz
Foto: Netokracija

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

1,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!