Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Mediji u službi politike i tajkuna

Gledajući novinske naslove na kiosku, ne bi se moglo naslutiti da se u Vojvodini nešto dešava. Na naslovnim stranama nema reči o protestima vojvođanskih zemljoradnika, koje je policija u četvrtak zaustavila u pohodu na Beograd, pa su blokirali puteve po Vojvodini.
Na naslovnici Politike dominira tema “Predstavljanje Kosova u Evropskom parlamentu”, dok se u zaglavlju nalazi nezaobilazna slika Emira Kusturice. Večernje novosti na naslovnoj strani prenose “dramatičnu ispovest Veselina Šljivančanina” i ekskluzivni intervju Dragana Jočića. O protestima nezadovoljnika ni traga. Na prvoj strani Danasa dominira slika novog DVD izdanja Heavy metal grupe Iron Maiden, i naslov “Generalni štrajk u Španiji”. O domaćim paorima ni traga. Blic sa bolom izveštava kako banke “Nikoliću ne daju kredit za kampanju”, a udarna vest je i da se “Metalika sprema za svirku na Ušću”. Đilasov tabloid Press je ipak pobedio: na naslovnici stoji ogromna senzacionalna vest: “Umro narko-kurir sa stomakom punim kokaina”, a ispod, manjim slovima, “Ispunjeno obećanje: Ukinut PDV na opremu za bebe.” Ovo je žalosna slika naslovnica srbijanske dnevne štampe.
No, unutar nekih novina ipak ima pomena o protestu poljoprivrednika. Politika na 10. strani donosi naslov “Bez dogovora sa ratarima”, a u podnaslovu navodi mudre reči ministra poljoprivrede Dušana Petrovića da “dragoceno vreme treba iskoristiti za završetak prolećne setve, a ne za proteste”. Dalje u tekstu se prenose uglavnom izjave dotičnog ministra koji objašnjava kako vlast vodi sjajnu agrarnu politiku, i odbacuje tvrdnje “nekih nezadovoljnih zemljoradnika”. U Novostima na 6. strani stoji zagonetan naslov “Selo premerava prinos”, šta god to značilo, a iz teksta se nakon pažljivog čitanja može saznati da su vojvođanski poljoprivrednici nezadovoljni promenom modela subvencionisanja ratarske proizvodnje, a da je njihov pokušaj da traktorima dođu do Beograda sprečen. Najsuludiji je ipak tekst u Pressu pod naslovom “Nove subvencije smetaju samo velikim gazdama”, koju u podnaslovu tvrdi da su “Mali paori zadovoljni”, a u nadnaslovu pojašnjava da je ovo “protest dela vojvođanskih poljoprivrednika”. U daljem tekstu je naglasak na novim subvencijama, koje podstiču poljoprivredu. Da u članku nema slike seljaka sa traktorima, pomislio bih da je ovo protest nekih nezadovoljnih kapitalista. U ostalim novinama nismo uspeli da nađemo vest o protestima.
Povodom novinarskog izveštavanja o protestima u Vojvodini, e-novine zatražile su mišljenje Dinka Gruhonjića, predsednika Nezavisnog društva novinara Vojvodine, koji je ocenio da se novinari stavljaju u službu vlasti, pokušavajući da marginalizuju proteste poljoprivrednika: “Umesto da izveštavaju o protestima poljoprivrednika na novinarski način, oni se radije stavljaju u službu određenih političkih stranaka i vlasti, i pokušavaju da marginalizuju proteste poljoprivrednika, a da u prvi plan stave stavove pre svega ministra poljoprivrede Dušana Petrovića. Ideja je da se poljoprivrednici na neki način satanizuju, da se građanima uputi poruka kako oni blokiraju puteve, ometaju svakodnevni život i traže praktično preko hleba pogače, a da za to praktično nemaju razlog.” On kaže da je ovo još jedan primer „veze između politike i tajkuna u Srbiji gde oni koji su najmanje krivi pokušavaju da budu predstavljeni u očima javnosti kao krivci za izazivanje haosa i bezumlja“. “Primetno je, isto tako, da nije dovoljno istraženo u medijima ono što su poljoprivrednici vrlo jasno rekli, da Uredba vlade Srbije kojom su ukinute subvencije po hektaru zapravo ide na ruku tajkunima, odnosno onima koji poseduju najviše zemlje u Srbiji, a pre svega u Vojvodini. Što nas opet vraća na staru priču o deficitu istraživačkog novinarstva u Srbiji, gde bi novinari trebalo da pišu o poreklu novca onih koji su danas praktično gazde Srbije. A poznato je da je značajan broj njih stekao taj novac 1990-ih na ratnom kriminalu, švercu, ratnoj pljački, ili ako hoćete na zločinima“, ističe Gruhonjić. “Ovo je još jedna potvrda onih nalaza iz izveštaja pokojne Verice Barać o sprezi jednog značajnog broja medija sa politikom i krupnim kapitalom“, zaključuje Dinko Gruhonjić.

Autor: Damjan Pavlica
Izvor: e-novine

Foto: www.zamirzine.net

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!