Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Manje spamova u 2012. godini

Prema podacima kompanije Kaspersky Lab, udeo neželjene pošte (spama) u e-mail saobraćaju opadao je tokom čitave 2012. godine. Zahvaljujući tom trendu, spam je dostigao najniži nivo u proteklih pet godina. Prosek za 2012. godinu je 72,1 odsto – 8,2 procentnih poena manje nego u 2011.
Glavni razlog smanjenja obima spama je povećani nivo anti-spam zaštite. Spam filteri su sada prisutni na gotovo svakom mejl sistemu, pa čak i na onim besplatnim. Takođe, mnogi mejl provajderi uveli su obavezna pravila potpisivanja DKIM (digitalni potpisi koji proveravaju domen iz kojeg je e-mail poslat).
Drugi faktor zbog kojeg je nivo spama pao jeste jeftini reklamni prostor na legalnim platformama. Sa pojavom Web 2.0, reklamne mogućnosti na internetu su poboljšane: baneri, reklame zasnovane na kontekstu i oglasi na društvenim mrežama i blogovima.
Uprkos padu ukupnog procenta spama u mejl saobraćaju, udeo mejlova sa zlonamernim prilozima opao je za neznatnih 3,4 odsto. Ovo je ipak veoma veliki procenat, s obzirom na to da ovaj broj odražava samo poštu sa zlonamernim prilozima i ne obuhvata druge neželjene poruke koje sadrže linkove ka štetnim sajtovima. Opseg različitih tema koje se koriste u zlonamernim mejlovima bio je impresivan u 2012.
Ranije su spameri koristili kao predmet lažna obaveštenja u vezi sa ugostiteljskim uslugama, socijalnim mrežama, kurirskim uslugama i poruke iz finansijskih i državnih ustanova. U 2012. proširili su svoj repertoar i obuhvatili lažne poruke iz različitih avio-kompanija, poruke o uslugama rezervacije hotela i kupona.

6793_spam_fGeografska rasprostranjenost izvora neželjene pošte
Tokom 2012. desile su se velike promene u sastavu zemalja iz kojih potiču neželjeni mejlovi. Kina, koja nije bila čak ni u prvih 20 država iz kojih potiču spamovi u 2011, preuzela je prvo mesto u 2012, sa udelom od 19,5 odsto od ukupnog broja neželjene pošte. Spamovi poreklom iz Sjedinjenih Američih Država porasli su sa 13,5 procentnih poena na 15,6 odsto – što je bilo dovoljno da Sjedinjene Američke Države dospeju na drugo mesto. Azija ostaje vodeći region u distribuciji spama. Zbog povećanog udela neželjene pošte iz Sjedinjenih Američkih Država, Severna Amerika zauzela je drugo mesto među top 10 zamalja sa 15,8 odsto – za razliku od svega 2 odsto u 2011.
Istovremeno, količina spama poreklom iz Latinske Amerike opala je za 8 procentnih poena i iznosi 11,8 odsto. U Evropi je takođe primetan pad broja neželjene pošte. U 2012, ukupan iznos neželjene pošte poreklom iz zapadne i istočne Evrope zajedno bio je 15,1 odsto, što je za upola manje od iznosa u 2011.

Zlonamerni prilozi u mejlovima
Najveći broj mejl antivirusnih detekcija u 2012. zabeležen je u Sjedinjenim Američkim Državama. Nemačka je bila u vođstvu nekoliko meseci tokom godine, ali je na kraju godine završila na drugom mestu. Treće mesto pripalo je Velikoj Britaniji. Rusija, koja je bila meta broj jedan u 2011, dospela je na deveto mesto u 2012.

 

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!