Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Manje spamova u 2012. godini

Prema podacima kompanije Kaspersky Lab, udeo neželjene pošte (spama) u e-mail saobraćaju opadao je tokom čitave 2012. godine. Zahvaljujući tom trendu, spam je dostigao najniži nivo u proteklih pet godina. Prosek za 2012. godinu je 72,1 odsto – 8,2 procentnih poena manje nego u 2011.
Glavni razlog smanjenja obima spama je povećani nivo anti-spam zaštite. Spam filteri su sada prisutni na gotovo svakom mejl sistemu, pa čak i na onim besplatnim. Takođe, mnogi mejl provajderi uveli su obavezna pravila potpisivanja DKIM (digitalni potpisi koji proveravaju domen iz kojeg je e-mail poslat).
Drugi faktor zbog kojeg je nivo spama pao jeste jeftini reklamni prostor na legalnim platformama. Sa pojavom Web 2.0, reklamne mogućnosti na internetu su poboljšane: baneri, reklame zasnovane na kontekstu i oglasi na društvenim mrežama i blogovima.
Uprkos padu ukupnog procenta spama u mejl saobraćaju, udeo mejlova sa zlonamernim prilozima opao je za neznatnih 3,4 odsto. Ovo je ipak veoma veliki procenat, s obzirom na to da ovaj broj odražava samo poštu sa zlonamernim prilozima i ne obuhvata druge neželjene poruke koje sadrže linkove ka štetnim sajtovima. Opseg različitih tema koje se koriste u zlonamernim mejlovima bio je impresivan u 2012.
Ranije su spameri koristili kao predmet lažna obaveštenja u vezi sa ugostiteljskim uslugama, socijalnim mrežama, kurirskim uslugama i poruke iz finansijskih i državnih ustanova. U 2012. proširili su svoj repertoar i obuhvatili lažne poruke iz različitih avio-kompanija, poruke o uslugama rezervacije hotela i kupona.

6793_spam_fGeografska rasprostranjenost izvora neželjene pošte
Tokom 2012. desile su se velike promene u sastavu zemalja iz kojih potiču neželjeni mejlovi. Kina, koja nije bila čak ni u prvih 20 država iz kojih potiču spamovi u 2011, preuzela je prvo mesto u 2012, sa udelom od 19,5 odsto od ukupnog broja neželjene pošte. Spamovi poreklom iz Sjedinjenih Američih Država porasli su sa 13,5 procentnih poena na 15,6 odsto – što je bilo dovoljno da Sjedinjene Američke Države dospeju na drugo mesto. Azija ostaje vodeći region u distribuciji spama. Zbog povećanog udela neželjene pošte iz Sjedinjenih Američkih Država, Severna Amerika zauzela je drugo mesto među top 10 zamalja sa 15,8 odsto – za razliku od svega 2 odsto u 2011.
Istovremeno, količina spama poreklom iz Latinske Amerike opala je za 8 procentnih poena i iznosi 11,8 odsto. U Evropi je takođe primetan pad broja neželjene pošte. U 2012, ukupan iznos neželjene pošte poreklom iz zapadne i istočne Evrope zajedno bio je 15,1 odsto, što je za upola manje od iznosa u 2011.

Zlonamerni prilozi u mejlovima
Najveći broj mejl antivirusnih detekcija u 2012. zabeležen je u Sjedinjenim Američkim Državama. Nemačka je bila u vođstvu nekoliko meseci tokom godine, ali je na kraju godine završila na drugom mestu. Treće mesto pripalo je Velikoj Britaniji. Rusija, koja je bila meta broj jedan u 2011, dospela je na deveto mesto u 2012.

 

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!