Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno!

Oglašavanje

spot_img

Preporučujemo

Kako se pripremiti za pitch?

Priprema za pitch ponekad je vrlo zahtevan i stresan posao. Najčešće se radi u uslovima kratkih rokova, ograničenih budžeta te šturih informacija. U nastavku pročitajte kako izgleda proces pripreme za jedan pitch.

1. Detaljna analiza agencijskoga briefa
Prvi korak u dobroj pripremi za pitch je detaljna analiza informacija i materijala koje je dostavio potencijalni klijent. Pisanje kvalitetnog i sadržajnog briefa težak je posao za svaku kompaniju pa često neke važne informacije ne budu dovoljno istaknute ili uopšte spomenute. Stoga, važno je detaljno i dobro proučiti brief i shvatiti šta klijent zaista želi. Detaljno iščitavanje, osim razumevanja potreba klijenta, ponekad iznedri i neka dodatna pitanja za njega, ali najčešće nam pomogne pri sledećem koraku, odnosno odabiru najkvalitetnijeg tima koji će raditi na pitchu.

2. Odabir tima
Svaki pitch je poseban i iziskuje specifična znanja i veštine. Stoga svaki ima svoj tim koji će ga voditi i pripremiti. Tim se uvek sastoji od vođe, a u zavisnosti od ostalih potreba, tu su dizajneri, social media menadžeri, copywriteri, stručnjaci za digitalno oglašavanje i ostali potrebni članovi. Svaki član tima dobija zadatak u skladu sa svojim znanjima, ali sve vreme pripreme svi članovi tima usko surađuju kako bi se došlo do najboljih i najkvalitetnijih ideja.

3. Analiza postojećega stanja
Nakon analize želja i potreba klijenta i odabira tima, počinje pravi posao. Potrebno je detaljno analizirati sve aspekte postojećeg stanja klijenta, sa naglaskom na postojeće stanje u digitalnome životu i marketingu kompanije. U analizi se polazi od web stranice klijenta, a gledaju se i svi ostali kanali poput društvenih mreža, newslettera i mobilnih aplikacija. Popisuju se sve prednosti i nedostaci, a tako se dobija detaljna slika postojećeg stanja potencijalnog klijenta, njegovih proizvoda i usluga te potreba u digitalnome marketingu.

4. Analiza konkurencije
Kako svaka kompanija na tržištu nije ostrvo samo za sebe, potrebno je analizirati i celokupno okruženje, sa naglaskom na najdirektnije konkurente. Analizira se njihova celokupna digitalna prisutnost te sve prednosti i nedostaci u odnosu na potencijalnoga klijenta. Takva analiza može uzeti poprilično vremena, ali je preko potrebna kako bismo klijentu pružili najbolja moguća rešenja i odgovore na sva pitanja i ciljeve postavljene u pitchu.

5. Ideja
Nakon što su odrađene sve analize i stvorena detaljna slika o klijentu, njegovim potrebama te okruženju u kojem posluje, celokupni tim zadužen za realizaciju pitcha sedne i razgovara o stečenim spoznajama. Na taj se način svi članovi tima detaljno upoznaju s trenutnim stanjem i učestvuju u kreiranju glavne ideje koja će voditi pitch. Taj proces nema ograničeno vreme i ponekad traje i po nekoliko dana, a cilj mu je pronaći najbolje rešenje za potencijalnog klijenta.

6. Realizacija
Nakon što se ideja iskristalizuje, klijentu treba detaljno i maksimalno jednostavno prikazati kako će biti realizovana, ali i koje će rezultate doneti. Ideja se raščlanjuje do najsitnijih detalja te po potrebi potkrepljuje stvarnim primerima za sve predložene aktivnosti. Klijentu je potrebno vizualizovati kako će izgledati svaki detalj digitalne kampanje i celokupne marketinške strategije. Osim predloga i primera, važno je pokazati i potencijalne rezultate, odnosno izneti razloge zašto su predložene aktivnosti važne i šta će one, ako se odluči za njih, doneti klijentu.

7. Troškovi
Iako su u briefu najčešće navedeni budžeti ili barem okviri u kojima se agencije moraju kretati, pri izradi pitcha važno je navesti sve troškove koji su potrebni za uspešnu realizaciju ideje i ispunjenje očekivanih rezultata. Tako pri planiranju detaljnu brigu vodimo o budžetu klijenta kako bi za svoj novac dobio najkvalitetnije rešenje i najbolje moguće rezultate.

Izvor: Jasno&Glasno

Forum

spot_img

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koliko je kreativna industrija važna za razvoj privrede Srbije?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime

Molimo unesite Vaš komentar!