Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno!

Oglašavanje

spot_img

Oglašavanje

spot_img

POSAO & PRAKSA

Kako COVID–19 utiče na cene oglašavanja?

REGION – Turistička sezona se bliži, pokreću se nove kampanje, postojeće su se već dobro zahuktale, a mnogi već počinju planirati dugoočekivani godišnji odmor. Tako nekako bi izgledao tipičan maj, no ova je godina sve samo ne tipična.

Virus COVID-19 prizemljio je avione, zatvorio vrata hotela, barova i restorana, te zatvorio više od pola čovečanstva unutar njihova vlastita četiri zida. Naša svakodnevica se u potpunosti promenila.

Što se ekonomije tiče, globalna pandemija u izuzetnom je kratkom roku potresla svetsku privredu i dovela u pitanje donedavno sigurna radna mesta. Mnogi poslovni subjekti ipak su se odlučili okrenuti pristupu koji im je u ovoj situaciji predstavljao jedni spas – online poslovanju.

Trenutno je stanje takvo da jedan deo poslovnih subjekata uopšte ne može obavljati svoju delatnost i zato smanjuju ulaganja ili u potpunosti pauziraju svoje aktivnosti u digitalnom marketingu, dok se drugi susreću s porastom potražnje i u skladu sa tim pojačavaju svoja ulaganja i aktivnosti. Budući da ovakva situacija ima veliki uticaj na online oglašavanje, odlučili smo analizirati kako se su sve ove tekuće promene odrazile na cene oglašavanja.

Trendovi u svetu

Kad je u pitanju ulaganje u online oglašavanje, industrije turizma i putovanja već se godinama nalaze pri vrhu. Nažalost, COVID-19 je snažno uticao na ove dve industrije jer se njihove aktivnosti praktično ne odvijaju nigde u svetu. Posledice toga osete se i u oglašivačkoj industriji, gde su mnoge kampanje pauzirane ili ulaganja smanjena. Svakako, nisu samo ove dve industrije pogođene, jer još celi niz drugih industrija trpe posledice ove situacije, a sve skupa je rezultiralo globalnim smanjenjem cene po 1.000 impresija na Facebooku (CPM, cost-per-mille). Tako je, prema izvoru s web-stranice Statista, iznos CPM-a u martu na globalnom nivou pao za 57 % u odnosu na novembar 2019., kada je bio najviši u poslednjih 6 meseci.

Kad je cena po kliku (CPC, cost-per-click) u pitanju, tu su padovi ipak nešto blaži, pa je tako CPC na Facebooku za tržište SAD-a u martu bio niži za 19 % u odnosu na januar. Što se tiče Googlea, tu su cene oglašavanja snažno vezane za industriju, što znači da je cena pala kod određenih industrija koje su u problemima, a porasla kod onih industrija koje trenutno imaju povećanu potražnju.

Trendovi u određenim industrijama

Virus COVID-19 nije zaobišao ni našu regiju, tako je njegovo širenje posredno uticalo na poslovanje poslovnih subjekata u regiji, na njihova ulaganja u online oglašavanje, te na kraju i na cene oglašavanja. Zanimalo nas je kako to izgleda u brojkama, zbog čega smo analizirali naše kampanje i napravili pregled cena po industrijama i kanalima na nivou regije.

Uporedili smo CPC i CPM na Facebooku u razdoblju od 12.03. (kad su počele ozbiljnije restrikcije kretanja) do 31.03.2020. (dalje u tekstu: period 2) s prethodnim periodom od 21.02. do 11.03.2020. (dalje u tekstu: period 1).

Za analizu smo odabrali 4 različite industrije koje po pravilu značajno ulažu u digitalni marketing i kao takve daju izvrsnu sliku trendova na tržištu.

Kako možemo videti iz tabele, CPM je kod sve četiri industrije pao u periodu 2 — i to u rasponu od 35 % do 54 %, što je značajno smanjenje.

Budući da je COVID-19 uticao na to da je dosta oglašivača pauziralo svoje kampanje na društvenim mrežama, došlo je do pada konkurencije za oglasni prostor i to je uticalo na pad CPM-a. Taj uticaj najbolje vidimo kod turističke industrije, gde je zabeležen najveći pad CPM-a.

S druge strane, CPC se dosta razlikovao od industrije do industrije i ne možemo reći da postoji nekakav trend smanjenja ili povećanja, osim u slučaju industrije elektroničkih proizvoda, gde je zabeležen snažniji rast cene po kliku.

Također, napravili smo analizu i za Google Display mrežu u istom periodu, no uz jednu promenu — umesto turizma analizirali smo zdravstvenu industriju zbog relevantnijih i statistički značajnijih podataka koje imamo.

Prema rezultatima iz tabele možemo videti da je cena oglašavanja u periodu 2 pala u svim analiziranim industrijama.

Budući da se display mreža vrlo često koristi za izgradnju brand awarenessa, ona je uglavnom i prva na udaru kad je reč o rezanju budžeta. Display mreža obično ne generira visok direktan povrat kao što zna biti slučaj kod search mreže, stoga se velik broj oglašivača u kriznim trenucima odluči najpre pauzirati display kampanje.

Na Google Search mreži trendovi su ipak malo drugačiji. Budući da su se mnoga poslovanja prebacila online (čak i deo onih koji se dosad uopšte nisu oglašavali), došlo je do zaoštravanja konkurencije na search mreži.

Iz tabele je jasno da su cene po kliku porasle u svim posmatranim industrijama, što se u ovakvoj situaciji moglo i očekivati.

Ulaganje u oglašavanje na search mreži trenutno je izuzetno isplativo, o čemu najbolje govore podaci o porastu stope konverzija u periodu 2. Najveći porast stope konverzija zabeležen je kod prodaje elektronskih uređaja, gde je stopa konverzija porasla za čak 456.25 %. Karantin je očito podstaknuo ljude da više kupuju online, a pretraživači su jedno od glavnih mesta za pretragu ponude, zbog čega je velik broj oglašivača fokusiran upravo na search mrežu.

Trendovi prema tržištima u regiji

Uporedili smo krivulje kretanja CPM-a na Google računima za period 1 (isprekidana linija) i period 2 (puna linija) kako bismo dobili uvid u trendove kretanja iznosa CPM-a na tržištu Srbije, Hrvatske i BiH. Podaci posmatranih tržišta na sličan način prate globalne trendove cena oglašavanja — naime, na sva tri tržišta zabeležen je pad CPM-a periodu 2.

CPM na Google kampanjama u Srbiji je u periodu 2 bio manji za 24.66 %. Zanimljivo je da, iako su iznosi manji, krivulja prati kretanje krivulje iz perioda 1 i nema velikih fluktuacija.

CPM je u Hrvatskoj imao najveći pad u regiji i pao je za 43.51 % u periodu 2. Očito je da je situacija s COVID-19 imala snažan uticaj na CPM, jer je do značajnog pada od sredine marta došlo nakon relativno visokih cena u drugom delu februara i prvom delu marta.

CPM se na Google kampanjama u BiH smanjio za 35.22 % u drugom periodu i zapravo možemo reći da se na ovom tržištu uticaj COVID-19 virusa počeo osećati koji dan kasnije nego u Hrvatskoj i Srbiji. Pad CPM u BiH krenuo je od 15. marta, dok je u Hrvatskoj i Srbiji CPM počeo padati i pre 12. marta. U poslednjih nekoliko dana marta je CPM u BiH opet doživio blagi porast.

Cena po kliku na Google Ads računima nije doživela snažne promene, ali je manjih ipak bilo.

U periodu 2 je zabeležen porast cena u Hrvatskoj i Srbiji za prosečno 0.01 €, a u BiH je CPC ostao na istom nivou.

Ceo tekst pročitajte ovde.

Autor teksta: Degordian

OGLAŠAVANJE

spot_img

PROJEKAT

spot_img

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!