Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Jernej Repovš: Ideje se ubijaju i zato smo tu gde smo

Jedan od pionira marketinških komunikacija na području bivše Jugoslavije, predsednik i regionalni kreativni direktor agencija „Studio marketing JWT“ i „PR Komunikacije Hill&Knowlton“, Jernej Repovš gostovao je u Beogradu u okviru manifestacije Marketinški događaj godine. U razgovoru za „eKapiju“, ovaj mag kreativnog marketinškog izraza kaže da je vreme televizijskih spotova i jednostranih oglasa u novinama davno prošlo i da bez stalnog učenja i praćenja trendova, pogotovu među tehnologijama nema nikakvog napretka.
eKapija: Kako vidite stanje u marketing industriji danas?
– Stanje se brzo menja, nove tehnologije i novi mediji donose i nove načine komunikacije. Ta komunikacija je mnogo više interaktivna, ljudi su mnogo više involvirani. To je sada trend, tako da se plašim da će priče sa televizijskim spotovima i jednostranim oglasima otići u istoriju.
eKapija: Kažete da su tv spotovi i štampani oglasi prošlost. U kom kanalu promocije vidite potencijalni bum?
– To su novi kanali koji brže mogu da dosegnu do ciljne grupe. Filip Kotler, koji je guru marketinga, rekao je da je kraj ere „pay, spray and prey“, kada su se plaćale, zatim raspršivale informacije i onda molilo da one budu uspešne. Sada to mora da uspe, za mnogo kraće vreme.
Postoje neke paradigme kao „jao kriza je, smanjuju se budžeti“. Mislim da se ne smanjuju budžeti i komunikacijske aktivnosti zbog krize, naprotiv, oni se čak i uvećavaju. Međutim, upotrebljavaju se novi kanali koji su dosta jeftiniji od klasičnih kanala i njima se dolazi direktno do one ciljne grupe koju želiš da uključiš u svoju aktivnost.
eKapija: Vaša iskustva, znači, pokazuju, da postoje dovoljni budžeti za marketing u kompanijama u Srbiji i zemljama regiona?
– Da, u svim onim firmama koje su marketinški orijentisane, koje znaju da bez komunikacije nema prenosa informacija, a čime potrošači nisu jasno informisani o proizvodima i uslugama.
eKapija: Međutim, mnogobrojne Vaše kolege u Srbiji tvrde da su u početku krize, kompanije prvo smanjivale budžete za marketing?
– Da, to je u onim preduzećima koje vode menadžeri pravnici ili finansijski direktori, koji ne znaju baš mnogo o marketingu, i time jasno zatvaraju put informacija do potrošača.
eKapija: Predavanje koje držite u Beogradu naslovljeno je sa „Kako ubiti ideju?“. Verujete li da u našoj praksi zaista ima dovoljno ideja i da ih mi ubijamo?
– Ideje se ubijaju, jer da nije tako, više ne bismo putovali automobilom već nekim „trans sredstvom“. Da, ideje se ubijaju i zato smo tu gde smo.
eKapija: Kako vidite tržišta u regionu? Gde je Srbija među njima?
– Mislim da smo svi tu negde. Čak i Slovenija koja je nekada bila prodornija što se tiče marketinga, sada je u nekom grču u kome nema napretka. To se vidi po činjenici da je u oglašivačkom kolaču još uvek prva televizija sa skoro 60%, a zatim slede drugi klasični mediji. U Engleskoj na primer, pre dve godine, digitalni mediji su bili upotrebljeni više od 50%. Mislim da tu ima dosta straha od novih medija, njihovog nepoznavanja, i da će nas prestići multiancionalne i sve one kompanije koje znaju šta se zbiva na komunikacijskom tržištu.
eKapija: Da li su onda multinacionalne marketinške i pr agencije u prednosti u odnosu na domaće?
– Jesu, budući da imaju bolji menadžment sa više iskustva.
eKapiju: Koliko je bitan marketinški nastup kompanije i ko bi trebao da donosi odluke?
– Uvek odlučuje prvi čovek, koji bi trebalo da da podršku direktoru marketinga. U bivšoj Jugoslaviji, sećam se, kada su se npr. u Sloveniji rađale velike robne marke „Radenska“, „Fructal“, „Elan“, itd, tada sam razgovarao sa direktorima tih firmi, oni su potvrđivali ta kreativna rešenja. Sada je to rukama srednjeg menadžmenta koji čak teško i dolazi do generalnog direktora.
eKapija: Mogu li svi privredni sektori da se na kreativan način predstave? Šta je na primer, sa finansijskim institucijama, ima li tu prostora za nove načina reklamiranja?
– Treba prvo razumeti pojam kreativnosti. Ja mislim da je kreativnost potreban svugde, kreativni moraju biti i finansijski direktori i pravnici, jer smo u društvu ideja koje donose dodatnu vrednost.
Oni koji misle da su za kreativnost zaduženi neki eksterni kreativci – greše. Mislim da su najbolji oni mediji koje tek treba izmsiliti. Jer sve što nije postojalo, izaziva više pažnje. Sećam se primera jedne osiguravajuće kuće, koja je po ulicama bacala novčanike, u kojima je bila poruka od osiguravajućeg društva. Svi podignu otvore i pročitaju.
eKapija: Kada je reč konkretno o Vašoj agenciji, kakvi su poslovni planovi ?
– Imamo nove vizije, jer nikako ne možemo ostati na uobičajenim uzorcima ponašanjima, da razmišljamo samo kakav će biti tv spot ili bilbord. Treba nam više ideja i više znanja. Na primer, sada treba pratiti šta se zbiva na pametnim telefonima.U ovo vreme pamet, znanje i kosmopolitizam vrede više nego neka praktična znanja.

Izvor: eKapija
Autor: Jelena Đelić

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!