Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno!

Oglašavanje

spot_img

POSAO & PRAKSA

Izbor medija zavisi od cilja kampanje!

Sanja Lalević Cvetković, Head of Digital i Igor Černiševski, Digital Group Account Manager, Direct Media (Serbia), biće predavači na festivalu KAKTUS 2018, koji će biti održan 12. i 13. novembra u hotelu Hyatt Regency u Beogradu. Oni će će, na festivalu, govoriti na temu „To RTB or not to RTB“. Tim povodom, razgovarali smo sa njima o programmatic advertisingu i koje benefite za klijente donosi ovaj vid oglašavanja.

Kako biste ocenili stanje digitalnog oglašavanja u Srbiji u ovom trenuktu? Koji trend će, po vašem mišljenu, biti dominantan u 2019?
Igor: Digitalno oglašavanje beleži ozbiljan rast na našem tržištu, što može da nas raduje, sa jedne strane, dok sa druge strane znači da smo nedovoljno razvijeno tržište. Ako pogledamo razvijena tržišta zapadne Evrope, primetno je da beleže jednocifreni rast u oblasti digitalnog oglašavanja, što je pokazatelj razvijenosti. Mi istovremeno beležimo rast od preko 25%, što znači da moramo još mnogo da se razvijamo da bi smo mogli da stanemo uz rame sa ostatkom Evrope. Pored svega, imam osećaj da ne zaostajemo mnogo za razvijenim tržištima, mada postoji mnogo prostora za napredak, prevashodno u shvatanju pozicije digitalnog oglašavanja u celokupnom spektru tržišnih komunikacija. Jedan deo kompanija na našem tržištu posmatra digital kao „svetu kravu“ koja će magično rešiti sve njihove probleme, dok ga drugi posmatra kao nužno zlo, nešto što svi danas rade, pa moraju i oni. Digital je prevashodno tehnologija i treba ga posmatrati na taj način i ono što nam on omogućava, za razliku od tradicionalnih medija, je da dobijemo momentalni feedback na poruku koju šaljemo kroz oglašavanje i da kampanju optimizujemo na osnovu tog feedbacka.

Sanja: Ako pričamo o trendovima koji će dominirati tokom naredne godine, moj glas ide integrisanom sadržaju, pogotovo u formi „native“ videa i to dominantno na mobilnim platformama.

Smatrate li da su danas klijenti u Srbiji spremni da odvoje budžet za digitalne inovacije umesto za TV oglašavanje?
Sanja: Svakako da postoje klijenti koji su spremni da ulažu u inovacije, ali je bitno da se te inovacije ne svedu na puko korišćenje novh tehnologija bez dubljeg cilja, već je poenta upotrebiti nove tehnologije kao „poboljšanje“ proizvoda ili usluge. Ukoliko pričamo o branding kampanjama, TV je i dalje „kralj“ u tom domenu. Međutim, ukoliko posmatramo performance kampanje, koje za cilj imaju direktnu prodaju, naručivanje ili prijavu za newsletter ili razgovor za kredit, tu digital postaje dominantan kanal. Ukratko, izbor medija zavisi od cilja koji kampanja ima zacrtan.

U kom trenutku će programmatic advertising upotpunosti isključiti tradicionalno oglašavanje? Da li do toga uopšte može da dođe?
Igor: Na razvijenim tržištima oko 70% oglašavanja na banerima ide kroz programmatic. Kod nas je taj procenat mnogo niži, ali sam siguran da tradicionalno oglašavanje nikada neće biti u potpunosti zamenjeno programmatic oglašavanjem. Direktan zakup ima nezamenljive benefite, pogotovo kada razgovaramo o branding kampanjama – vidljivost, premium pozicije na portalima, velike formate banera, mogućnost nestandardnih oglasa…

Koje su prednosti programmatic advertisinga i koje benefite za klijente donosi ovaj vid oglašavanja?
Sanja: Osnova svake programmatic kampanje su podaci. Upravo je upotreba tih podataka osnovna prednost programmatica. Svi podaci koje skupimo pre i tokom kampanje, kao i svi podaci do kojih dolazimo indirektno, tzv „third-party“ podaci se koriste za targetiranje i optimizaciju kampanje u realnom vremenu. Sledstveno tome, programmatic radi najbolje u performance kampanjama, kada imamo cilj koji je moguće direktno izmeriti i ispratiti kroz kodove.

Šta je presudno za dobar digitalni media plan – budžet ili kvalitetna ideja? Može li danas dobra priča na društvenim mrežama postati viral bez velikog budžeta za oglašavanje?
Igor: Ovde praktično razgovaramo o dve različite stvari. Ako pričamo o media planu, u stvari pričamo o plaćenom segmentu digitalne kampanje. Tu je ključan dobar izbor kanala i formata, kako bi dobili najbolje moguće rezultate za predvođeni budžet. Sa druge strane, ako pričamo o dobroj priči koja treba da postane viral, tu pričamo o content strategiji, koja je druga strana nastupa u digitalnim medijima. U današnje vreme, jedno ne ide bez drugog.

Kako vidite digital u Srbiji za 5 godina?
Igor i Sanja: Kao ravnopravan deo digitalnog tržišta EU.

Forum

spot_img

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!