today-is-a-good-day
Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Ispitati pomoć Tanjugu

Privatne novinske agencije Beta i FoNet zatražile su od Komisije za kontrolu državne pomoći da ispita svaku državnu pomoć JP NA Tanjug u protekle dve godine. One su ocenile da se tom pomoći narušava slobodna konkurencija na tržištu, što je u suprotnosti s domaćim zakonima i međunarodnim dokumentima. Tanjug ima status preduzeća od opšteg interesa, koji u EU uglavnom uživaju preduzeća koja pružaju transportne, poštanske, telekomunikacione i slične usluge u seoskim i retko naseljenim područjima. Državna pomoć Tanjugu u 2010. iznosila je oko dva miliona evra.
Dve privatne i nezavisne agencije zahtevaju od Komisije da ispita da li je državna pomoć Tanjugu dodeljena u skladu sa zakonom, da li je ta pomoć bila nedozvoljena i, ako jeste, zahtevaju vraćanje nedozvoljene državne pomoći. Beta i FoNet napominju da je njihova delatnost istovetna delatnosti Tanjuga i da državna pomoć Tanjugu narušava slobodnu konkurenciju na tržištu usluga novinskih agencija.
Pomoć koju država dodeljuje Tanjugu, stav je Bete i FoNeta, nedozvoljena je i u suprotnosti je sa Zakonom o informisanju, Zakonom o kontroli državne pomoći, s Vladinom medijskom strategijom, Rezolucijom Parlamentarne skupštine Saveta Evrope iz 2004. godine i Rezolucijom Evropskog parlamenta iz marta ove godine. U zahtevu Bete i FoNeta naveden je i podatak Ministarstva kulture da je u 2010. godini Tanjugu iz budžeta dodeljena pomoć od 216.715.500 dinara.
Zakon o informisanju, kako podsećaju Beta i FoNet, zabranjuje „svaki vid monopola u oblasti javnog informisanja“ radi zaštite načela slobodne utakmice i pluralizma ideja i mišljenja. Takođe, agencije se pozivaju i na odredbu Zakona o informisanju koji kaže da država ne može biti osnivač javnog glasila ni posredno, ni neposredno, iako je propisano da, izuzetno, država može posebnim zakonom osnovati novinsku agenciju.
„Država, propisujući izuzetak u svoju korist koji joj omogućava da neposredno osnuje novinsku agenciju, ako baš i ne stiče monopolski položaj u informisanju izvesno grubo povređuje načelo slobodne utakmice tako što finansira državnu novinsku agenciju, čime je dovodi u povoljniji položaj od onog koji na tržištu imaju podnosioci zahteva kao nezavisne novinske agencije“, naveli su Beta i FoNet. Te dve agencije su, takođe, navele da se država vladinom medijskom strategijom obavezala da će obezbediti regulatorni okvir za ravnopravan položaj svih novinskih agencija, u skladu sa pravilima zaštite konkurencije i dodele državne pomoći, kao i da će pre vlasničke transformacije Tanjuga obezbediti uslove za konkurentno poslovanje na tržištu agencijskih usluga.
Pozivajući se na Zakon o kontroli državne pomoći, Beta i FoNet su naveli da Tanjug, kao korisnik državne pomoći „stiče povoljniji položaj na tržištu u odnosu na konkurente, čime se narušava ili postoji opasnost od narušavanja konkurencije na tržištu“, odnosno da je takva državna pomoć nedozvoljena. Dve agencije su u zahtevu upućenom Komisiji za kontrolu državne pomoći navele i deo iz rezolucije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope iz oktobra 2004. godine u kojoj se Vlada Srbije upozorava da „ne koristi državni budžet kako bi očuvala politički uticaj nad preostalim državnim medijima nauštrb nezavisnih medijskih organizacija“.
Navedena je, takođe, i rezolucija Evropskog parlamenta iz marta ove godine u kojoj se pozdravlja usvajanje Medijske strategije Vlade Srbije i planirano povlačenje države iz bilo kojeg vlasništva nad medijima.

Izvor: Beta

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!