test
Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Internet – od igračke do oružja

Po prvi put ove godine, a sa namerom da se održava svake godine, održana je konferencija Internet dijalog Srbije. Radi se o inicijativi otvorenoj kao mesto za diskusiju o razvoju, upotrebi i upravljanju internetom, a po ugledu na evropske i svetske inicijative ovog tipa. Iz zvaničnog saopštenja povodom konferencije, a koje dolazi od jednog organizatora, Uprave za digitalnu agendu, ideja je da zaključci i preporuke sa ove konferencije budu osnova za dalji razvoj informacionog društva i internet okruženja u Srbiji.
Irena Posin, pomoćnik ministra u MKIID, na otvaranju konferencije rekla je da su organizatori, Uprava za Digitalnu agendu, Registar nacionalnog internet domena Srbije i DIPLO fondacija želeli da pokrenu dijalog o internetu u Srbiji, jer je vrlo bitno da se i Srbija uključi u globalni dijalog o upravljanju internetu. Državna sekretarka za Digitalnu agendu, Jasna Matić, izdvojila je internet kao treću veliku prekretnicu u razvoju čovečanstva, pored momenata kada su ljudi počeli da komuniciraju pričom, a kasnije pisanjem. On, kao takav fenomen, kaže Matić, izaziva veliku pažnju različitih grupa, a vlade pokušavaju da ga iskoriste za socijalni i ekonomski razvoj. Srbija je, prema njenim rečima, pokušala tako nešto, ali je velika prepreka to što kada je ovaj fenomen počeo da biva sveprisutan Srbija nije učestvovala u njemu, a u većini strateških dokumenata IT se slabo pominje. „Izuzetno je bitno da svi koji se bavimo ovom temom o njoj govorimo što je moguće glasnije“, rekla je Matić.
IT zahteva, istakla je ona, paralelan razvoj infrastrukture i sadržaja, a sitacija je danas, što se infrastrukture tiče, dramatično drugačija nego pre 3-4 godine. Pitanje upravljanja internetom u celom svetu je aktuelna tema, a današnji skup, kaže Matić, treba da upozna sa problemima i da doprinos temi zaključcima koji se budu izdvojili. Ekspert Saveta Evrope, Yrjo Juhani Lansipuro, govoreći o potrebi za upravljanjem internetom, napravio je paralelu o internetu nekada i sada. Od stvari koju je poželjno imati, do one koja je neophodna; od opcione do kritično važne infrastrukture; od igračke postao je oružje, istakao je on. Stvari su se promenile i internetu je potrebno upravljanje, ali bez suverenog autoriteta.
Da države imaju sve veći interes da se pozabave ovim stvarima, rekao je i Vladimir Radunović iz DIPLO fondacije, ali da postoje različiti načini kako bi trebalo doći do rešenja o regulaciji to jest uspostavljanju pravila. Jedan od načina mogao se videti na primeru ACTA, za koji se ispostavilo da nije dobar, a nedavno su iz Evropske komisije i zvanično priznali da su potcenili uticaj drugih aktera u ovom procesu, dok je Norveška, na primer, baveći se pitanjima otvorenosti interneta, došla do rešenja da predstavnici korisnika, regulatora, biznis sektora zajedno sklope i potpišu sporazum.
Nebojša Radović, iz ugla internet preduzetnika, rekao je da internet treba da koristimo da budemo globalno konkurentni, jer možemo da naučimo sve što i drugi. Drugi deo konferencije bio je odvojen u tri paralelne sesije, o privatnosti i bezbednosti, širokopojasni internet za sve i panel o bezbednosti i zaštiti dece na internetu, na kom je svog predstavnika imao i Fond B92. Učesnici ovog panela složili su se da je prevencija`ključna, a Biljana Grujić, iz novosadske organizicije Target, rekla je da postoji nekoliko problema, najpre to što skoro sva deca koriste internet, mahom facebook, a da nemaju svest o pojmu društvenih mreža, a da roditelji često ne kontrolišu to što oni rade. Pri tom, ni škole, rekla je ona, u okviru svog plana i programa nemaju društvene mreže.
Potrebno je da se borba za zaštitu dece na internetu vodi sistematski, što omogućuje program EU koji podrazumeva formiranje centara za bezbedniji internet, a koji će biti formiran i kod nas, rekao je Ivan Jelić ispred Fonda B92. On je istakao i da je greška razdvajati virtuelno od realnog prisustva, jer je virtuelno pristustvo vrlo realno, naročito kad dođe do problema. Mladi misle da su amnestirani u stvarnom životu od toga šta rade na internetu, a to nije tako, rekao je Jelić, ali i naglasio da je važno pravilno profilisati kampanje i naročito važno je ne proizvesti kontraefekat. Problemi kakvi se sreću u Srbiji, mogu se sresti i u regionu, iako su neke od zemalja infrastrukturno ispred nas, rekla je Katarina Anđelković, koordinator projekta Klikni bezbedno iz MKIID, dok je Dušan Stojčević, koji je panelu prisustvovao ispred RNIDS-a, rekao da su deca manje više svuda iste, ali da razliku prave odrasli koji bi trebalo da vode računa.
Završna sesija bavila se temom regulative sadržaja, a moderatori ovog panela, Nikola Božić iz Istraživačke stanice Petnica i Vladimir Radunović iz Diplo fondacije, vodili su diskusiju o tome da li smo došli do momenta kada moraju da se uspostave pravila igre na internetu, ali i postavili pitanje ko će ta pravila pisati i da li možemo da verujemo da ih država može regulisati na pravi način. Diskutovalo se i na temu odgovornosti prodajvera sadržaja i internet provajdera, ali i o nelegalnom sadržaju. Među zaključcima našao se i onaj da je neophodan konsenzus u upravljanju internetom, jer države sada primenjuju različita pravila, ali se govorilo i tome da li treba čekati na njega ili primeniti nešto što se pokazalo kao primer dobre prakse. Internet dijalog Srbije trebalo bi da postane praksa, pa rasprave o upravljanu internetom sa nekim novim iskustvima očekujemo i sledeće godine.

Izvor: B92
Autor: Jovana Milićević

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!