Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno!

Oglašavanje

spot_img

Preporučujemo

Influencer marketing već sada je strateški prioritet za mnoge brendove!

Michael Maslov, General Director i Partner, Ketchum Moscow (Russia), biće jedan od govornika na ovogodišnjem festivalu KAKTUS 2018, koji će biti održan 12. i 13. novembra u hotelu Hyatt Regency u Beogradu. Michael će, na festivalu, govoriti na temu „The Battle Royale! Influencer Marketing – is it PR or is it Advertising?“. Tim povodom, razgovarali smo sa njim o influencer marketingu, lažnim vestima, uticaju i brendovima.

Po Vašem mišljenju, da li će influencer marketing nastaviti da raste u 2019.?
Influencer marketing će stalno rasti zahvaljujući novim digitalnim platformama. Svaka pojava novih društvenih medija dovodi do novih potencijala i većeg uticaja influensera. Amaterski blogeri i vlogeri postaju sve profesionalniji i ponekada prevazilaze tradicionalne medije (koji gube kredibilitet i poverenje).  Gotovo svakoga dana pojavljuju se novi influenseri i neki od njih su zaista mladi! Sin mog biznis partnera, na primer, imao je više pratilaca na svojim profilima na društvenim mrežama u tinejdžerskim godinama, nego što sam ja ikada mogao zamisliti. Prema istraživanju PR Weeka, u nekim sektorima već je sada važnije imati dobre odnose s influenserima nego sa tradicionalnim medijima. Influencer marketing ima primenu i u marketingu ili PR-u, bilo da se radi o marketingu brenda, poslovnom marketingu ili korporativnom reputaciji, a može da se koristi i za B2B i B2C. Uveren sam da će influencer marketing nastaviti da raste u 2019. godini i već vidimo njegov uticaj na naše poslovanje u Rusiji, ali i na globalnom nivou.

Kakva je pozicija PR profesionalaca u influencer marketingu? 
Istina je da je influencer marketing na neki način sukobio PR i marketing, ali mislim da bi PR stručnjaci trebalo da pobede o ovoj bici. Na kraju krajeva, uticaj je suština PR-a, a PR stručnjaci su se oduvek bavili uticajem – svakodveno uključujemo slavne ličnosti, medijske ličnosti, pa čak i političare kao ambasadore brendova i proizvoda naših klijenata, tražimo podršku treće strane i kreiramo strategije za što bolju angažovanost na njihovim mrežama. PR profesionalci se danas više ne bave samo novinarima i tradicionalnim medijim, već rade sa pojedincima koji kreiraju sadržaj i grade online zajednicu na YouTube-u, Instagramu, VKontakte itd. Influenceri su prepoznali svoju vrednost i priliku da monetizuju svoj sadržaj i sarađuju sa brendovima na taj način. Dakle, PR gradi dugoročne odnose sa influenserima, dok marketing i advertajzing želi kupiti pristup publici, baš kao što bi kupili vreme za TV oglas. PR stručnjaci ulažu u odnos sa influenserima na obostranu korist i upravljaju reputacijama brendova off-line ili on-line.

Šta mislite o transparentnosti u komunikacijama, lažnim influenserima, lažnim vestima i lajkovima?
Influencer marketing je relativno nov trend, i postoji mnogo stvari koje nisu najjasnije. Razvoj influencer marketinga u senci je mnogobrojnih problema, kao što su nedostatak transparentnosti, lažne vesti, manipulacije na društvenim mrežama i lažni pratioci (lažni lajkovi i subscriberi), reach je važniji od međusobnog odnosa, količina ima prednost nad kvalitetom, merenje rezultata je još uvek u povoju, cene su često prenaduvane itd. Sa rastom i razvojem veštačke inteligencije, big data i analitike, verovatno ćemo u bliskoj budućnosti uočiti nove oblike manipulacija i dezinformacija.

S druge strane, tačno je da je uspostavljanje standarda u oblasti influencer marketinga u toku, što potvrđuju i najnoviji potezi najvećih oglašivača poput Unilevera koji su rekli NE lažnim fanovima i botovima, kao i pažnja profesionalnih udruženja i regulatora, uključujući The Advertising Standards Authority (ASA) u Velikoj Britaniji i Federal Trade Commission u SAD-u, koji pomažu u rešavanju ovih problema i nadam se da ćemo uskoro videti čistiju i transparentniju sliku uprkos svim izazovima.

S obzirom na to da broj influensera svakoga dana raste, mislite da će to stvoriti nepoverenje brendova?
Influencer marketing postaje sve važniji i već sada je strateški prioritet za mnoge brendove u proteklih godinu dana, a ipak, kao što sam ranije spomenuo, to je veoma mlada grana marketinga, tako da mislim da će biti potrebno neko vreme pre nego što uvidimo stvaran broj influensera i da li će njihove aktivnosti početi da stvaraju nepoverenje među brendovima. Po mom mišljenju, postoje i drugi izazovi sa kojima se danas suočavaju marketing profesionalci, a koji su daleko kritičniji.

Da li, po Vašem mišljenju, influenseri koji rade sa više različitih brendova, u isto vreme, gube na uticaju?
Influenseri su kreatori sadržaja koji su već izgradili odnos sa svojom publikom. Svi influenseri su veoma različiti, pa su samim tim i njihovi pratioci veoma različiti, tako da svaki influenser nije dobar za svaki brend i već smo imali priliku da vidimo situacije kada neetički, neselektivi (i pohlepni!) influenseri stvaraju probleme brendu ili gube svoju publiku. Ljudi generalno ne vole da gledaju i čitaju previše komercijalne aktivnosti ili aktivnosti koje nisu relevantne za njih, a posebno kada shvate da su prevareni. Pravilna revizija i usklađivanje vrednosti brenda sa vrednostima koje zastupa influenser i njegova publika važan je deo onoga što mi radimo kao konsultanti. Neusklađenost može rezultirati mali ROI ili čak dovesti do reputacijske štete za našeg klijenta.

Koji je trenutno najveći trend u komunikacionoj industriji u Rusiji?
Poslednjih nekoliko godina u Rusiji bilo je teško zbog problema globalne ekonomije, slabljenja nacionalne valute i naravno međunarodnih sankcija, tako da je to uticalo i na komunikacijsku industriju, ali domaće i međunarodne kompanije i organizacije nastavljaju da ulažu u dobar PR, uključujući društvene medije i odnose s influenserima. Većina najvećih agencija uspela je da ostane u poslu, pa čak su zabeležile i blag rast, a ima i puno novih startapa.

U našoj industriji je teško odabrati jedan najveći trend za 2018. Transformacija u medijskoj industriji i ponašanje potrošača zahtevaju nove pristupe i nove alate. Preopterećenost informacija otežava dolazak do potrošača. Komunikacije postaju sve brže, poruke kraće, više vizuelne i personalizovane, postoji više novih kanala i digitalnih platformi na kojima moramo da radimo. Brendovi i pojedinci otkrivaju da reputacija može biti uništena preko noći uz moć društvenih medija i influensera. Značajan trend je i to što naši klijenti žele integrisani pristup više nego ikada – najveći brendovi nemaju vremena i resursa za upravljanje više agencija u isto vreme, tako da sve više zahtevaju pristup „one stop shop“.

Šta možemo očekivati od vaše prezentacije na festivalu Kaktus 2018?
Pokušaću da podelim neke vredne uvide i slučajeve kako iz našeg rada u Rusiji, tako i iz našeg globalnog portfolija na temu influencer marketinga. To će biti moja prva poseta Srbiji i nadam se da ću ispuniti očekivanja kolega. Biće sjajno upoznati komunikatore sa Balkana i zaista se radujem poseti festivalu u Beogradu u novembru.

Forum

spot_img

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koliko je kreativna industrija važna za razvoj privrede Srbije?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime

Molimo unesite Vaš komentar!