Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Hoteli prestonice – lideri ere društvenih medija?

Prisutnost u online zajednici nije strana hotelima koji uspešno posluju na beogradskom tržištu. Naprotiv. Nije bilo potrebno mnogo vremena da se oseti potreba i otvori jedna sasvim nova niša i pristup tržištu sada direktniji nego ikada. Cilj je isti: zadržati postojećeg i privući novog gosta! Strategije se doduše razlikuju.

1. Utabana staza ili krivi put?
Hoteli koji pripradaju lancu imaju prednost u smislu jasnih smernica i direktiva iz svojih matičnih grupacija koje diktiraju način i dinamiku objava. Osnovna boja, font, ton poruke predstavljaju primarnu nit koja prati vrednosti jedne korporacije i na taj način ista se provlači bez obzira na lokalnu sredinu u kojoj hotel bivstvuje: Hyatt Regency Belgrade, Holiday Inn Belgrade, Hotel Tulip Inn Putnik Belgrade.
Upravo ove determinante mogu predstavlajti vrstu sigurnosti ali i ograničenja da se iskoči iz ustaljenog obrasca pojavljivanja, i da se publici približi na jedan spontaniji način karakterističan za hotele koji su nezavisni u svom poslovanju. Oni sa druge strane, iako nemaju osnovnu podršku i pisana pravila, vrlo jasno i precizno kreiraju sadržaj shodno osnovoj noti koja provejava u svakom postu, koji se mora oslanjati na strategijsku šemu komunikacije, i efekat koje se želi postići: Square Nine, Hotel Moskva, Town House27, Zira hotel.
Hoteli koji neposredno imaju veze sa nekim od svetskih lanaca u njihovom pojavljivaju prave kompromis pomiruju gore navedene razlike fleksibilnijim pristupom jer ne postoji ograničavajuća okolnost i direktan uticaj kuća čiji su ovi objekti deo: Metropol Palace, Hotel Park Beograd.
S jedne strane ograničavajuća okolonost može se shvatiti kao prednost i siguran recept, s druge strane sloboda u izražavanju može predstavljati problem i nejasan put kojim se može skrenuti u neformalniji i više privatniji sadržaj namenjen ličnim profilima administratora stranice.

2. LIKE pravi razliku?
Jedan od osnovnih parametra uspešnosti jedne Facebook stranice je broj lajkova koje je u određenom vremenskom period postignut – TRUE/FALSE? Svakako brojka koja je navedena kao fascinirajući faktor koji pravi razliku, igra ulogu u smislu direktno merljivog efekta ukoliko se rubrika Talking about iole podudara sa ovom cifrom, ako je interaktivnost na nivou, ako je povratna informacija u vidu komentara, share-a, postavljanja sadžaja na wall, prisutna, i ako iza jednog lajka stoji realna osoba koja zaista voljno pristaje na praćenje svog omiljenog brenda kada je hotel u pitanju.
Vrlo je lako uporediti broj pratilaca objekata koji tek stasavaju na pozornici i platformi društvenih medija, koji su za veoma kratak period obezbedili sebi putem boost-ovanja postova širok spektar publike na različitom geografskom području. Sa druge strane stoje hoteli koji su prisutni u online prostoru u kontinuitetu duži vremenski period a imaju jedan optimalan broj osoba koje na dnevnom nivou pružaju adekvatnu povratnu informaciju i reaguje na sve što se objavi, sa osnovnim ciljem koji se zove KONTINUITET i KVALITET kad je sadržaj u pitanju.

3. Koja je vaša niša?
Ko je ciljna grupacija čiju pažnju jedan hotel u Beogradu želi da privuče, da li je to lokalni gost koji koliko odmah može konzumirati bilo koji od sadržaja kada je restoranski, konferencijski, spa prostor u pitanju? Ili je to osoba iz regiona ili zemlje odakle je najveći priliv stranih gostija, kojoj pružamo mogućnost da se upozna sa proizvodima i uslugama koje hotel nudi, i ukoliko je prvi utisak valjan, putem tabova koji direktno linkuje na booking sistemima, moguće je napraviti direktnu rezervaciju smeštaja, što je u krajnjem slučaju i rezultat truda, gost koji će koristiti proizvod koji se nudi na tržištu i ukoliko je zadovoljan, nastaviti da ukazuje poverenje kući koja predstavlja njegovu drugu kuću kada je u inostranstvu shodno HOME AWAY FROM HOME konceptu.
Odrediti ko je publika, deteminiše jezik kojim se post kreira, foto sadržaj, i konceptualni momenat, osobi iz inostranstva nisu od velikog značaja lokalni i za određeno područje specifični običaji i navike, potrebno je imati u svakom slovu određene objave u vidu ko će nakon sekunde kada se klikne post biti osoba koja će na svom wall-u videti objavu, da li će mu to značiti, animirati ga ili postići kontra efekat, i dovesti do najgore kazne za nekoga ko administrira Facebook page, a to je procenat uklike, ili ovu pojavu treba shvatiti kao smernicu da je nešto što se čini dobro il ne.

4. Sadržaj u direktnoj vezi sa objektom ili ne?
Trikovi za postizanje veće interkativnosti nekada mogu biti pogrešni, uputiti gosta ne sadržaj koji nema apsolutno nikakve veze, i kontekst sa objektom, nema nikakvog smisla, ako se sadržaj, događaj u prestonici, važan datum u istoriji ne poveže upravo sa hotelom i predstavlja povod da se u isti dođe i konzumira neka vrsta usluge. Na isti način pažnja svojih pratilaca se usmerava na treća lica i daje se prilika da se ista skrene na druge stranice, što ne mora nužno biti greška ukoliko koncept i brend sa kojima se hotel dovodi u vezu dobro korespondira i u potpunosti odgovara, daje dodatu vrednost osnovnom proizvodu.

5. ONE MAN BAND, ili jednostavno unajmiti agenciju?

Agencija može na pravi način voditi facebook page samo ukoliko uđe u samu suštinu objekta kroz nekoliko sastanaka, ukoliko se srodi sa idejama, željama, nadama i očekivanjima menadžmenta, ukoliko oseti taj duh, atmosferu ambijenta, zaposlenih, profila gostiju, njihovih navika i adekvatno prenese shodno upijenim instrukcijama, svoje impresije u virtuelni kontekst, bez obzira što lokacijski nisu nekada čak ni blizu da bi znali šta je to što je imerativ i fokus određenog trenutka, perioda dana, nedelje ili sezone. Neke kuće imaju svoj tim ili osobu koja je zadužena za pojavljivanje hotela, što je naravo rizik jer taj tim mora biti up to date sa najnovijim trendovima, uvek pratiti razvoj situacije na tržištu i na vreme reagovati implementacijom novina u svakodnevno poslovanje, oni imaju pogled iznutra, u trenutku mogu reagovati ali je potrebno da to čine na nivou da korisnik ne primeti toliko veliku distinkciju sadržaja, strategije, i u krajnjem slučaju opcija koje dobija na jednoj stranici?

6. Bez čega jedna stranica hotela ne može da funkcioniše?
Pored osnovnih informacija o hotelu, galerije fotografija, linkova ka Tripadvisor stranici, ostalim društvenim mrežama Instagram, Pinterest, elektronskih kataloga proizvoda i usluga sa mogućnostima direktne rezervacije ili opcije online kupovine kolača, iznajmljivanja sale ili naručivanja cateringa, ili tretmana u spa centru, najbitnija je opcija bookiranja onoga što smo videli u svojevrsnom virtulenom izlogu, ono što se korisniku svidelo, mora se omogućiti da isto mogu kupiti i tada je krug ispunjen, cilj u potpunosti postignut, a to je dobra popunjenost hotela i svih njegovih kapaciteta.

1468693_10202510229134305_1751050010_n7. Kada dosađujete publici?
Odrediti pravu dinamiku prateći ritam svojih korisnika, sveprisutna je situacija mnoštva informacija koje čovek shodno velikom broju kanala prima u toku dana, skrenuti pažnju na sebe u moru fotografija, diskretnim i sponzorisanih reklama, umeće je koje se isplati, ali nikada se ne sme preterati ili naprotiv praviti velika pauza, jer korisnicima je serviran sadržaj sa stranica sa kojiom imaju najveću interaktivnost, tako da je rizik da vas neko blokira ili sa druge strane da padnete u zaborav, odrediti tu jasnu granicu, suptilnu dinamiku, kako postići znatiželju, šta li je to što nas čeka novo sa određenog kanala promocije?

8. Interaktivnost, ne po svaku cenu?
Izazvati osećaj mogućnosti odlučivanja, uticaja na kreiranje sadržaja, suptilnim nagradim igrama sa konkretnim pravilima, definisanim nagradama i realizacijom nakon finalizacije, nasuprot agresivnih kampanja, promocija, popusta koji ne priliče hotelskoj industriji kao takvoj.

9. Da li je dozvoljeno brisati komentare sa profila?
Komentari su ono što vas uvek drži u određenoj tenziji i ne dozvoljava ušuškanost i uljuljkanost u određenoj strategiji, ista se svakodnevno preisputuje, otvorenost komentarima je dobra oštrica noža po kojoj se svakodnevno ide. Ako je interni PR dovoljno dobar, ako su zaposleni zadovoljni uslovima rada, ukoliko su gosti zadovoljni proizvodom ili povratnom informacijom na neku njihovu sugestiju, nećete imati problema i bojazan da će neko, sem psovki i govora mržnje koji se po default-u eliminišu, ostaviti neki trag koji će na bilo koji način uništiti vašu reputaciju. Upravo ova otvorenost javnoj kritici jeste faktor sputavanja i ne odlučivanja određenih hotela prestonice koji nisu još ušli u trku i počeli da koriste ovaj izvor promocije i prodajnog kanala u svoju korist.

10. Šta dalje?
Pratiti 24/7 svoju konkurenciju, biti lider u inovacijama, napraviti razliku-to je recept uspešnosti!
Širenje polja delovanja na blog zajednicu, razvoj mobilnih aplikacija, praćenje svih inovacija i testiranje bez koga nikada ne možete sigurno znati da li vaš korisnik reaguje na isto li ne, samo onda možete da se iznenadite kada neko preko vašeg instagram profila napravi rezervaciju, a hteli ste samo da objavite lepu sliku objekta ili ponude.
U trenutku dok svetski hoteli konkurišu za SOHO AWARDS/SOcial HOtels/, hoteli prestonice ne zaostaju u ovoj trci, ali brojnost je ono što ne dostaje, pojedinci ne mogu napraviti i ostaviti veći trag i dati dobar efekat, animirati koleege da što pre uđu u igru kako bi naš region postao lider u ovoj oblasti, i kako bi dao domaće zadatke regionu i bio svetlo koje bi vodilo druge u ovoj pustolovini za koju sada niko ne zna i sa sigurnošću ne može reci gde je kraj. Da li je ovo prolazna moda, da li će nam ubrzo dosaditi, da li ćemo zaboraviti, vratiti se na bazične postavke poslovanja, ili će se priča toliko usložniti da ćemo se okrenuti iza sebe, i reći, kako smo živeli i na koji način imali goste pre ove ERE? Gledati u budčnost, bez straha od nepoznatog, je pravi recept koji posle par početničkih pogrešakaa može dovesti nidočega drugog nego do uspeha, i do novog lajka, ali onog pravog, vernog, autentičnog, to je jedini iskonski cilj, pokretač, vetar u leđa za dalji rad!

Za Marketing mrežu piše: Nikola Milović, Marketing manager hotela Moskva

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!