today-is-a-good-day
Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

„Gušenje“ je reč 2011.

Analizirajući globalnu slobodu medija tokom godine u kojoj su se novinari koji su pratili Arapsko proleće, proteste na Bliskom istoku i protest „Okupirajmo Volstrit“ našli pred višestrukim izazovima i godini u kojoj su novinari imali ulogu bez presedana u razvoju demokratije, „Reporteri bez granica“ su saopštili da su novinare često ometale vlade zemalja iz kojih su izveštavali.
„Nikada sloboda informacija nije bila tako blisko povezivana sa demokratijom. Nikada novinari svojim izveštavanjem nisu toliko uznemiravali neprijatelje slobode“, piše ova organizacija u svom saopštenju objavljenom uz godišnji izveštaj. Međutim, nikada cenzura i fizički napadi na novinare nisu bili toliko brojni zbog represivnih režima iz kojih su izveštavali, navode „Reporteri bez granice“.
Prema izveštaju ove grupe, SAD su, na primer, pale na 47. mesto na listi zemalja koje poštuju slobodu medija, jer su hapsili novinare tokom protesta „Okupirajmo Volstrit“, a Tunis se popeo za 30 mesta i sada je na 134, jer se „u toj zemlji rodila demokratija“. Međutim, neka mesta nisu promenjena. Finska i Norveška su još na vrhu liste kao i 2010. godine, dok je Eritreja poslednja, a Severna Koreja pretposlednja. „Reporteri bez granica“ su ocenili da su Sirija, Iran i Kina „izgleda izgubile kontakt sa stvarnošću, jer su uvučene u nezdravu spiralu terora“, prenosi AP.
Od ukupno 179 zemalja, Srbija se u najnovijem izveštaju organizacije „Reporteri bez granica“ – Indeks medijskih sloboda u svetu 2011-2012, našla na 80. mestu, u grupi zemalja sa uočljivim problemima.
Zemlje su u ovom izveštaju klasifikovane u pet kategorija – dobra situacija, zadovoljavajuća situacija, uočljivi problemi, teška situacija i veoma teška situacija, a Srbija se našla „na sredini“, u grupi država za koje se ocenjuje da imaju uočljive probleme. Na vebsajtu organizacije nije objavljen pojedinačni izveštaj sa detaljnijom analizom slobode štampe u Srbiji u proteklom periodu. Kada je reč o regionu Balkana, u izveštaju grupe sa sedištem u Parizu ističe se da je ekonomska kriza naglasila probleme sa kojima se suočavaju mediji u regionu – njihovo korišćenje za privatne ili kriminalne interese, nelojalnu konkurenciju na veoma malim tržištima i autocenzuru sve većeg broja loše plaćenih novinara.
„Sudski zvaničnici, od kojih su mnogi slabo obučeni, zajedno s vladom i često korumpirani, deluju više zainteresovani za uznemiravanje medija nego za okončanje pravne nekažnjivosti onih koji prete i fizički napadaju novinare“, navodi se u izveštaju objavljenom na vebsajtu „Reportera bez granica“. Napominje se da je to bio slučaj u BiH, Crnoj Gori, Albaniji i Makedoniji, koja je izgubila 40 odsto svojih medija zatvaranjem „Plus produkcije“, kompanije u čijem su vlasništvu bili tri dnevnika i vodeća privatna TV stanica.
Među balkanskim zemljama, prema Indeksu medijskih sloboda, od Srbije su bolje plasirane BiH (58. mesto) i Hrvatska (68), dok su lošija mesta zauzele Makedonija (94), Albanija (96) i Crna Gora (107). Od susednih zemalja najbolje je plasirana Mađarska, koja je zauzela 40. mesto, Rumunija je na 47, dok Bugarska deli 80. mesto sa Srbijom. Prvo mesto u Indeksu medijskih sloboda su zauzele Finska i Norveška, dok su na začelju Iran, Sirija, Turkmenistan, Severna Koreja i Eritreja.

Izvor: Tanjug

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!