Globalna pandemija koronavirusa i marketinška industrija: razmišljanja i saveti

Trenutna globalna pandemija već je počela uticati na ekonomiju. Nažalost, svi smo pogođeni koronom, kao i njenim (potencijalnim) posledicama.

Usled svega vlada velika neizvesnost, situacija se menja iz sata u sat, a sve se više kompanija priprema za najgore scenarije. Naravno, zdravlje ljudi je trenutno glavni fokus, što je potpuno ispravno, no o uticaju korone i recesije na sam marketing se malo govori.

Svi se nalaze u sličnoj situaciji i teško je u ovom trenutku znati koji su putevi ispravni. Ipak, dok se celokupna slika ne razjasni, potrudio sam se sažeti savete i informacije za koje se nadam da će pomoći prebroditi ovo razdoblje. Degordian je kao agencija najsnažnija u oblasti digitala, tako da su saveti najviše usmereni upravo na taj segment, iako ne nužno.

KORONAVIRUS
Trenutno je korona glavna tema. Ogroman broj sadržaja koji korisnici konzumiraju je vezan upravo za to. Iz tog razloga, komunikaciju/marketing treba prilagoditi novim okolnostima. Dobar primer je hrvatski streaming servis PickBox (slično je napravio i PornHub u Italiji), koji je osigurao korisnicima besplatno gledanje sadržaja za vreme krize. Učinili su nešto lepo za svoje korisnike i pokazali da im je stalo. Ujedno su osigurali besplatan i pozitivan PR te dobili dobar akvizicijski kanal (od kupaca koji probaju, neki će i nastaviti plaćati platformu).

REZANJE BUDŽETA
U ovoj situaciji ne bih preporučio rezanje marketinških ulaganja, jedino u slučaju turizma, prevoza i evenata koji nisu mogući za vreme blokade. Za ostale – posledice i uticaj još uvek nisu jasni, no dobar marketing i prodaja su se već pokazali kao najbolji lek protiv pada prihoda i neprofitabilnosti. Nastavno na taj segment, evo dobrog članka o kombinaciji defenzivnosti i ofenzivnosti u recesiji.

JEFTINIJE OGLAŠAVANJE
U vreme krize, oglašavanje često ima tendenciju pojeftinjenja. Na primer, Google, Facebook i ostale platforme funkcionišu na nivou dražbe i cena u stvarnom vremenu odražava stanje potražnje. Već sada je obujam advertisinga manji, što je posljedično smanjilo potražnju, pa tako i CPC te CPM. Na većini segmenata vidimo niže cene, a na nekima čak i preko 20%. Cene su niže, i samim tim se može postići bolji rezultat za isti budžet. Kada se situacija smiri, moguće je da će potražnja i dalje ostati niska, kao i cene. No, moguće je i da će mnogi nadoknađivati, što će povećati potražnju, pa i cene.

NISU SVI POGOĐENI KRIZOM
Informacije koje imamo pokazuju da neke industrije uopšte nisu pogođene situacijom ili čak doživljavaju pozitivne efekte. Pogotovo grocery retail (i još neki segmenti retaila), farmaceutska industrija, deo FMCG, a i neki drugi. Potražnja za proizvodima tih kategorija je visoka, a to može biti dobar materijal za usmeravanje potražnje prema sebi.

DIGITAL vs. TRADITIONAL
Kriza je tek krenula, no vrlo verovatno će potrajati. Marketinški budžeti u proseku padaju (prilikom krize 2008. u Hrvatskoj smanjili su se za čak 40%). No, u isto vreme je digital prosperirao. U krizno doba, brendovi su često orijentisani prema promeni i isprobavanju novoga (digital), ali i prema efikasnijim i merljivijim rezultatima (takođe digital). U istom tom periodu kada je marketing pao za 40%, digital je porastao za 3.5 puta. Očekujem nastavak ovog trenda. Više o budžetima po godinama možete saznati u HURA AdEx istraživanju.

OPTIMIZACIJA vs. POTROŠNJA
Najveći deo budžeta najčešće odlazi na advertising, dok manji deo odlazi na optimizaciju. No, u ovakvim trenucima ipak je posebno preporučljivo staviti više fokusa na samu optimizaciju, posebno kod performance-oriented klijenata. Na primer, ako je mesečni advertising budžet 20.000 eura, uz dobar Conversion Rate Optimisation konverzija se može povećati sa 0.1% na 0.2%. U tom slučaju je za dvostruko manji budžet (10.000 eura) moguće postići jednak rezultat. Osim toga, dobro je razmotriti i pojačano fokusiranje na SEO koji može besplatno generisati promet.

DIGITALNA IMOVINA
Za vreme karantina, očito je izbegavanje fizičkog kontakta. Iz tog razloga se sve više kupaca orijentiše na web za informisanje o proizvodima, ali i samu kupovinu. Neki web shopovi sa kojima smo u kontaktu imaju pet puta veći rast, a Amazon je zaposlio 10.000 radnika kako bi se mogao nositi sa iznenadnim porastom u online kupovini. Investicija u online advertising i online imovinu poput websitea ili web shopa isplativija je nego pre.

TV OGLAŠAVANJE
TV oglašavanje i dalje ima najveći budžet u prosečnom marketing mixu te pruža mnogo prednosti, no nije uvek najbolje za targetiranije ili najefikasnije. YouTube i Facebook su najsnažnije video platforme online, omogućavaju daleko bolje modele targetiranja, bolji model naplate, kao i daleko naprednije analitike. U slučaju pritiska na budžete, dobra je opcija povećati budžete na ovim platformama kako bi se nadoknadili rezultati.

Nadam se da će vam ovi saveti biti od pomoći, a ja ću se i dalje truditi sva nova saznanja podeliti sa svima.

Autor teksta: Daniel Ackermann, Co-Founder & CEO, Degordian


Oceni tekst

0,00 od 5
Loading...

Komentari