Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti!

Oglašavanje

spot_img

ISPRATI

Deloitte lista 500 najvećih kompanija u centralnoj Evropi

Na tradicionalnoj rang listi revizorsko-konsultantske kuće Deloitte „Top 500 kompanija u centralnoj Evropi“ na osnovu ostvarenih prihoda od prodaje, nalazi se 10 kompanija iz Srbije, dve više u odnosu na prošlu godinu.
Zauzevši 63. mesto među 500 najvećih u centralnoj Evropi, među srpskim kompanijama ove godine se najbolje plasirao NIS, koji je sa ostvarenim prihodima od 2,29 milijardi evra u 2013. godini zauzeo 63. mesto na listi (skok sa 78. mesta na 63 . mesto). Druga najbolje plasirana kompanija je JP EPS koja je zauzela 85. mesto, a zatim sledi Fijat Automobili Srbija koji se po prvi put našao na listi zauzevši 115. mesto. Telekom Srbija je zauzeo 192. mesto, Deleze Srbija se našao na 228. poziciji, a sledi potom EFT Investicije na 261. mestu. JP Srbijagas je zauzeo 387. mesto, Tarket Bačka Palanka 418.mesto, Merkator – S 427, a Idea Beograd je zauzela 490.mesto na listi Top 500 kompanija u centralnoj Evropi. U sektoru osiguranja, Dunav osiguranje je zauzeo najbolji plasman zauzevši 50. mesto na listi 50 vodećih osiguravajućih društava u centralnoj Evropi.
Na prva četiri mesta na listi nije bilo promena. Kao i prethodne godine, prvo mesto zauzeo je PKN Orlen (i pored pada prihoda u evrima za 5,8 %), a slede mađarski MOL i Škoda auto. Industrijski sektor je zabeležio najveći rast prihoda od skoro 3 % u 2013. godini, a to je uglavnom rezultat dobrog stanja automobilske industrije.
„Ukupan prihod od prodaje 500 vodećih kompanija u centralnoj Evropi rangiranih na Deloitte-ovoj listi iznosio je više od 712 milijardi evra u 2013. godini, ali ukupan prihod od prodaje je opao za 0,4 % u odnosu na 2012. godinu. Sektor nekretnina, koji je predstavljen sa svega sedam kompanija, pretrpeo je najveći pad prihoda (15,7 %). U sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija (TMT), u 2013. je zabeležen sličan pad prihoda u evrima kao i u prethodnoj godini (4,9 % u 2013. i 3,2 % u 2012). Sektor široke potrošnje i transporta odlikuje se rastom poslednjih pet godina, ali su u 2013. godini prihodi kompanija u ovom sektoru porasli za svega 1,1 % (dok je u 2012. prosečan rast iznosio 4,8%). Usporavanje je uzrokovano prvenstveno slabijim rezultatima proizvođača robe široke potrošnje, kod kojih je prosečan rast iznosio oko 1,8 % (dok je u 2012. godini bio 10,7 %). U manjoj meri, uzrok su i slabiji rezultati sektora trgovine na malo ( rast od svega 1,7 %, dok je prethodne godine bio 3,4 %)“, rekla je Žarko Mijović, partner u Deloitte-u.
Na listu 500 najvećih kompanija u centralnoj Evropi ove godine su se plasirale ukupno 42 kompanije iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Bosne i Hercegovin . Slovenija je i ove godine zabeležila najviše predstavnika na CE Top 500 listi, čak 16, Hrvatska 12, dok Bosna i Hercegovina ima 3 kompanije na listi, a Makedonija jednu.
Agrokor je najveća kompanija iz našeg regiona sa ostvarenih 3,97 milijardi evra prihoda od prodaje, a posmatrano s aspekta neto dobiti najbolju 2013. godinu u regionu je imao NIS, s 427,6 miliona evra neto dobiti, dok se na drugoj poziciji našao Hrvatski Telekom, sa ostvarenom dobiti od 190,2 miliona evra u protekloj godini. Najveći broj centralno-evropskih kompanija dolazi iz sektora robe široke potrošnje i transporta (179), a po broju plasiranih firmi sledi ga energetski sektor (146).
„Svedoci smo da promene na globalnom nivou nameću promene u svim sferama života i rada, pa samim tim i kompanije moraju da se prilagođavaju tim promenama kako bi bile što uspešnije, s obzirom da se i navike potrošača menjaju velikom brzinom“, dodaje Mijović.
Deloitte je pored liste kompanija sastavio i listu 50 najvećih banaka na osnovu aktive i listu 50 vodećih osiguravajućih društava na osnovu bruto obračunate premije. U centralno-evropskom bankarskom sektoru PKO BP banka je prva na listi, i pozicionirala se kao najveća centralno-evropska banka. Ova banka je ostvarila rast vrednosti aktive od 1,7 % i neto dobit u iznosu od 704,8 miliona evra.
Poljsko osiguravajuće društvo PZU i dalje drži vodeću poziciju među osiguravajućim društvima, dok je Dunav osiguranje zauzeo 50. mesto na listi.

PROJEKAT

spot_img

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!