Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Deloitte lista 500 najvećih kompanija u centralnoj Evropi

Na tradicionalnoj rang listi revizorsko-konsultantske kuće Deloitte „Top 500 kompanija u centralnoj Evropi“ na osnovu ostvarenih prihoda od prodaje, nalazi se 10 kompanija iz Srbije, dve više u odnosu na prošlu godinu.
Zauzevši 63. mesto među 500 najvećih u centralnoj Evropi, među srpskim kompanijama ove godine se najbolje plasirao NIS, koji je sa ostvarenim prihodima od 2,29 milijardi evra u 2013. godini zauzeo 63. mesto na listi (skok sa 78. mesta na 63 . mesto). Druga najbolje plasirana kompanija je JP EPS koja je zauzela 85. mesto, a zatim sledi Fijat Automobili Srbija koji se po prvi put našao na listi zauzevši 115. mesto. Telekom Srbija je zauzeo 192. mesto, Deleze Srbija se našao na 228. poziciji, a sledi potom EFT Investicije na 261. mestu. JP Srbijagas je zauzeo 387. mesto, Tarket Bačka Palanka 418.mesto, Merkator – S 427, a Idea Beograd je zauzela 490.mesto na listi Top 500 kompanija u centralnoj Evropi. U sektoru osiguranja, Dunav osiguranje je zauzeo najbolji plasman zauzevši 50. mesto na listi 50 vodećih osiguravajućih društava u centralnoj Evropi.
Na prva četiri mesta na listi nije bilo promena. Kao i prethodne godine, prvo mesto zauzeo je PKN Orlen (i pored pada prihoda u evrima za 5,8 %), a slede mađarski MOL i Škoda auto. Industrijski sektor je zabeležio najveći rast prihoda od skoro 3 % u 2013. godini, a to je uglavnom rezultat dobrog stanja automobilske industrije.
„Ukupan prihod od prodaje 500 vodećih kompanija u centralnoj Evropi rangiranih na Deloitte-ovoj listi iznosio je više od 712 milijardi evra u 2013. godini, ali ukupan prihod od prodaje je opao za 0,4 % u odnosu na 2012. godinu. Sektor nekretnina, koji je predstavljen sa svega sedam kompanija, pretrpeo je najveći pad prihoda (15,7 %). U sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija (TMT), u 2013. je zabeležen sličan pad prihoda u evrima kao i u prethodnoj godini (4,9 % u 2013. i 3,2 % u 2012). Sektor široke potrošnje i transporta odlikuje se rastom poslednjih pet godina, ali su u 2013. godini prihodi kompanija u ovom sektoru porasli za svega 1,1 % (dok je u 2012. prosečan rast iznosio 4,8%). Usporavanje je uzrokovano prvenstveno slabijim rezultatima proizvođača robe široke potrošnje, kod kojih je prosečan rast iznosio oko 1,8 % (dok je u 2012. godini bio 10,7 %). U manjoj meri, uzrok su i slabiji rezultati sektora trgovine na malo ( rast od svega 1,7 %, dok je prethodne godine bio 3,4 %)“, rekla je Žarko Mijović, partner u Deloitte-u.
Na listu 500 najvećih kompanija u centralnoj Evropi ove godine su se plasirale ukupno 42 kompanije iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Bosne i Hercegovin . Slovenija je i ove godine zabeležila najviše predstavnika na CE Top 500 listi, čak 16, Hrvatska 12, dok Bosna i Hercegovina ima 3 kompanije na listi, a Makedonija jednu.
Agrokor je najveća kompanija iz našeg regiona sa ostvarenih 3,97 milijardi evra prihoda od prodaje, a posmatrano s aspekta neto dobiti najbolju 2013. godinu u regionu je imao NIS, s 427,6 miliona evra neto dobiti, dok se na drugoj poziciji našao Hrvatski Telekom, sa ostvarenom dobiti od 190,2 miliona evra u protekloj godini. Najveći broj centralno-evropskih kompanija dolazi iz sektora robe široke potrošnje i transporta (179), a po broju plasiranih firmi sledi ga energetski sektor (146).
„Svedoci smo da promene na globalnom nivou nameću promene u svim sferama života i rada, pa samim tim i kompanije moraju da se prilagođavaju tim promenama kako bi bile što uspešnije, s obzirom da se i navike potrošača menjaju velikom brzinom“, dodaje Mijović.
Deloitte je pored liste kompanija sastavio i listu 50 najvećih banaka na osnovu aktive i listu 50 vodećih osiguravajućih društava na osnovu bruto obračunate premije. U centralno-evropskom bankarskom sektoru PKO BP banka je prva na listi, i pozicionirala se kao najveća centralno-evropska banka. Ova banka je ostvarila rast vrednosti aktive od 1,7 % i neto dobit u iznosu od 704,8 miliona evra.
Poljsko osiguravajuće društvo PZU i dalje drži vodeću poziciju među osiguravajućim društvima, dok je Dunav osiguranje zauzeo 50. mesto na listi.

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!