Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Dare (not) to be digital

Kao i prethodnih godina, agencija Ovation Belgrade i 2022. završava predstavljanjem digitalnih trendova koji su je obeležili, a koji će, bar donekle, obeležiti i narednu.

Nova godina, novi, digitalniji mi. Onoliko koliko se usuđujemo da budemo. Čini se da je upravo taj glagol „usuditi se“ bio najmanji zajednički sadržalac viralnih, inovativnih i nagrađivanih kampanja u prethodnoj sezoni.

Usuditi se: biti direktan u komunikaciji, biti autentičan ili društveno odgovoran, samo su neki od detektovanih trendova, među kojima se takođe nalazi i nekoliko redova o metaversu, veštačkoj inteligenciji i personalizovanom sadržaju, odnosno, ovaj put, u fokusu nisu bile same platforme, već određeni modeli ponašanja korisnika interneta koji su prepoznati kao važni za brendove.

Nakon što su mapirani i definisani svi trendovi, neophodno je bilo hijerarhizovati ih, pa se kao prvo nametnulo pitanje – odakle početi?

Od početka. Stepenik po stepenik, tj. nivo po nivo. Kao u nekoj igrici u kojoj uvek možete ukucati šifru koja će vas direktno prebaciti u „drugi svet“.

I to je potpuno legitimno, ali, „skill in the game“ dobija samo onaj koji – ide redom, odakle je, zapravo i proistekao čitav vizuelni identitet mikrosajta za koji je zaslužna dizajnerka Katarina Trbojević.

Ako se digitalni trendovi posmatraju baš tako, kao nivoi igre koju morate preći, onda je potpuno logično bilo, krenuti od lakšeg.

Jer, može li se uopšte pričati o metaversu, ako nije savladana direktnost u komunikaciji? Verovatno ne.

Mogu li se raditi neverovatne CSR kampanje ako brend nije apsolutno autentičan u nastupu na društvenim mrežama? Teško.

Zato je zaista neophodno početi ispočetka, odnosno, od video sadržaja, bez koga je u sezoni 2022/23. nemoguće zamisliti komunikaciju na mrežama.

O kakvom video sadržaju je reč? Ukratko o: zabavnom i jednostavnom.

To naravno ne znači da je samo potrebno snimiti kratak video, upload-ovati ga na bilo koju platformu i čekati viralnost. Naprotiv.

To znači – pre svega – biti koncizan u storitelingu. To znači: dobro razmisliti kako o scenariju, tako i o kopijima i relevantnim heštegovima koji će biti iskorišćeni. I tako kada je u pitanju svaki video, bez obzira na temu, kao uostalom i videi koje je Andrija Ivković, montažer i dizajner, uradio za potrebe predstavljanja digitalnih trendova.

Uz već pomenutu jednostavnost, nekako tet-a-tet ide i autentičnost. Korisnici su se uželeli „ne-previše-montiranog“ sadržaja, a to su, kao i obično, shvatili programeri.

I tako smo dobili BeReal, aplikaciju godine, čiji su princip dualnosti preuzeli i Instagram i TikTok, kao i pojedini brendovi koji su pronašli način da, bez obzira na to što na ovoj aplikaciji godine marketing nije dozvoljen, iskoriste sve fore koje ona nudi.

Jednostavnost, autentičnost, šta ide posle? Kupovina iz fotelje, iliti, digitalnim rečnikom – social commerce.

Gotovo 57% čovečanstva koristi društvene mreže, zašto mu onda ne biste omogućili da kupuje dok skroluje feed? Zašto mu ne biste omogućili da vam feedback na kupovinu da baš tu, nakon što je izvršio uplatu? I konačno, zašto njegove podatke ne biste iskoristili na najbolji mogući način.

Kada se govori o trendovima koji su „došli da ostanu“, trebalo bi obratiti pažnju i na podkast. Žurite, jurite, vozite, skrolujete, ali, vam uvek vam nešto „ide u pozadini“. Velika verovatnoća je da, ukoliko ne slušate muziku, slušate neke osobe koje pričaju na temu koja vas zanima.

I ovde opet dolazimo do već spomenutog – storitelinga – budući da vam je i za ovaj format neophodan jasno postavljen scenario, jer je podkast mnogo više od „pritisnuti“ rec i pričati na određenu temu. Kao što je i činjenica da korisniku na feed-u iskoči baš ono što je juče bilo predmet guglanja mnogo više od puke slučajnosti.

U pitanju je, naime, pametno korišćenje podataka zahvaljujući kome se ostvaruje dublja emotivna konekcija sa publikom i stiče više insajta o njihovoj reakciji na brend.

U tom smislu, brend može izgraditi media buying strategiju i na osnovu iste definisati šta funkcioniše, a šta ne. Prosto, dobro je kad ljudi osete da se obraćate baš njima.

A šta još vole?

Vole kad ste društveno odgovorni. Zato što, koristeći proizvod ili usluge društveno odgovorne kompanije, korisnici osećaju da su uradili svoj deo posla.

Što je brend odgovorniji, u granicama poželjnog, to se isti više podržava, lajkuje i komentariše.

Naročito ako su vaša ciljna grupa milenijalsi, ta generacija koja više nego ijedna pre ili posle veruje da će biti deo neke velike društvene promene.

Makar virtuelno.

Makar kroz ekrane računara uz pomoć kojih se postaje deo ogromnog 3D metaversa. Zamislite to, sedite za svojim računarom, a vaš avatar: hoda, drži govor i igra umesto vas.

Zamislite šta će sve moći naredne godine u ovo vreme.

Imate 365 dana da se pripremite.

Za Marketing mrežu tekst napisale:
Jelena Sabovljević i Mirjana Narandžić, Ovation Belgrade

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!