Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno!

Oglašavanje

spot_img

POSAO & PRAKSA

Da li ste položili za vertikalni video?

Znaš li da postoji 70% šanse da me trenutno držiš u svom dlanu? Uspon upotrebe mobilnog telefona učinio je da se formiranje sadržaja prilagodi vertikalnim formatima. Donekle.

Čas tehnološke istorije

Naime, tekstove smo oduvek čitali u vertikalnom formatu na stranicama knjiga. Jedan od pionira u tehnološkom domenu je bio Amazonov Kindle – uređaj preko kog je bilo moguće čitati tekstove, knjige i časopise iz udobnosti uređaja na svom dlanu. Tekst, kao jedan od najrasprostranjenijih formata digitalnog iskazivanja te daleke 2007. godine učinio je da se prva generacija Kindla rasproda za malo više od 5 i po sati.

Istovremeno rastao je YouTube.
Trenutno gigant i praktična definicija video društvene mreže, Youtube je nastao u svrhu lakog deljenja video materijala i mesto na kom bi se lako mogle pronaći trenutne aktuelnosti iz celog sveta. Naime, sama ideja Youtube-a je nastala nakon neslavnog nastupa Dženet Džekson na Super Bowl-u daleke 2004. godine.

Taj momenat i sličan sadržaj su oblikovali YouTube – izvedeni TV sadržaj, kasniji nastanak vlogovanja i “home funny videos” su definisali šerabilni video materijal. Na CRT monitorima sa 4:3 formatom nije ni bilo bitno u kom formatu je video koji gledamo. Visok kvalitet videa i veće rezolucije su postali popularni i bitni na internetu tek 2009. Godine, kada je 16:9 preuzeo vođstvo nad starim aspect ratio-om.

Back to today
Računari i laptopovi su danas uglavnom sredstvo rada i dosta manje se koriste kao uređaji za konzumiranje sadržaja na internetu. Razumljivo, naravno, kada pomislimo da Flipboard ili Reddit možemo pregledati uz jutarnju kafu na svom tabletu ili da Instagram ili Tumblr sa lakoćom možemo prelistati u taksiju ili na autobuskoj stanici.

Sedeti na jednom mestu je postalo suvišno u vreme kada moramo biti svuda.

Prateći Facebook, koji je uvideo značaj vertikalnog videa nakon što ga je ukrao za Instagram sa Snapchata, i Youtube se pridružio trci i leta vertikalnog 2018. godine omogućio pregled vertikalnog saržaja unutar svoje apikacije.

Zašto je bolje vertikalno?
Pre svega, tako držimo svoj telefon. A držimo ga često. Tako je najlakše snimiti sadržaj ispred nas i na taj način je najefikasnije konzumirati ga. A to je upravo ono što radimo mi kao korisnici i ono što radimo za klijente kao agencije. Kreiramo sadržaj i serviramo ga potencijalnim kupcima, stoga moramo obratiti pažnju na par bitnih stvari:

Da li  je naš proizvod kvalitetan?
Visoka rezolucija i odgovarajući format kao tehnički aspekti i priča sa kojom se ciljna grupa može poistovetiti kao emotivni momenat su ono što u prvi mah upada u oko. Ukoliko je reklama koju kreiramo nešto što će iskočiti osobi koja lista Insta story-e, ono što ne želimo je da tapne desnu stranu ekrana jer sadržaj koji prikazujemo odskače od onog sendviča u koji upadamo.

Koliko je sadržaj “pitak”
Koliko je nekome jednostavno da “popije” ono što im serviramo iliti prosto – koliko su ideja i koncept adekvatno prikazani je na kraju jedan od najbitnijih faktora priče. Jednostavno, da li smo zainteresovali tu osobu da “naruči još”?

Koliko je lako konzumirati ga
Na kraju, zašto je bitno da video bude vertikalnog formata? Jednostavno, najkraći put je pravolinijski i remećenje postavljene putanje je nešto što niko od nas ne voli. Ukoliko usled radova na putu krenemo u neplanirani obilazak grada kroz par sporednih ulica – nećemo biti zadovoljni iako smo stigli na odredište. Stoga, ukoliko nekome prikažemo sadržaj u horrizontalnom formatu, sama ideja da se telefon mora rotirati je iscrpna, još ukoliko žiroskop krene da baguje i video se ne rotira kada okrenemo ekran, najkraća putanja koja se stvara je da skrolujemo dalje. I tu gubimo – osobu, pregled, potencijalnu interakciju i u krajnjem slučaju – nismo se prodali da pravi način.

Vertikalni video je vrlo bitan element koji se mora postaviti na samom startu. Ukoliko se dogovaramo kako kampanja treba da izgleda, koje je boje i oblika, dokle joj dosežu farovi i koliko je upadljiva u vožnji, pre svega toga je potrebno da postavimo najefikasniju putanju od našeg starta do cilja. “Make my video vertical” nije kvalitetna opcija u postprodukciji.

Tehnički pregled:

  • 4K znači udobnost. Sa videom visoke rezolucije, imate opciju u postprodukciji da dodatno kadrirate scenu i animirate prema novim idejama ili u zavisnosti od feedbacka klijenta, niste usko ograničeni materijalom koji snimljen.
  • Brzina je bitna – 60 ili 120 fps su u ovom slučaju frame rate kom treba težiti. Ako imamo veću brzinu, krajnji proizvod ima bolju priliku da bude kvalitetniji.
  • Statičnost. Ukoliko se prezentujemo osobi koja nas drži u svom dlanu, kontrolu pokreta treba prepustiti njoj. Stoga handheld nije uvek najbolja opcija. Ukoliko scena iziskuje pokret, flow se dobija gimblom i fluidnim kretanjem kamere, dok je za sve ostale situacije u snimanju stativ vaš najbolji prijatelj.

Sada, da li smatrate da imate sve što vam je potrebno da položite vertikalnu vožnju?

P.S. Ukoliko nemate, nije strašno. Samo vežite pojas i recite nam gde idemo.

Autor teksta:

Stefan Kostić,
Graphic Designer
Homepage Creative Digital

Ilustracije:
Jovana Stašuk

Forum

spot_img

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

3,86 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!