today-is-a-good-day
Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Cenzura

Stara je, kažu, više od hiljadu godina. O njoj je napisano mnogo knjiga i studija, vođeno ko zna koliko polemika i debata, objavljeno bezbroj članaka i drugih priloga. Tim pitanjem bavili su se političari, filozofi, književnici, građani i, naravno novinari.
Ma koliko bila moćna, nema sopstvenu snagu. Ona je crpi iz centara različitih moći. Trudi se da deluje tajnovito i često voli da se prerušava u tuđe ruho. Imena pod kojim se ona može javiti mogu delovati krajnje milozvučno i bezazleno.
Često pokušava da stvaralaštvo ogradi i stavi pod prismotrom, želeći da mnoge događaje izbriše iz pamćenja, da uspostavi svoje istine i merila. Pokušava da uspostavi mostove između prošlosti i sadašnjosti, overava savremenost, u dosluhu je sa budućnošću.
Najveći otpor priznavanju da cenzura postoji, proizilazi iz činjenice da to nije prijatno reći. Lakše nam je da sebe smatramo imunim na svaku vrstu kontrole, zabrane. Da apsurd bude veći, glavni krivci za ovakvu situaciju smo mi sami. Održavanje iluzije lažnih sloboda, potpuna inertnost i nespremnost da se nešto preduzme, samo povećavaju razmere naše zablude i široko otvaraju vrata različitim oblicima represije – među kojima je i cenzura.
Zabrana nikada nije usmerena samo na jedno delo ili jednu pojavu. Ona dolazi da opomene i upozori na granice sloboda sve one koji nešto stvaraju. Ona hoće da potkopa nezavisnost mišljenja, da ublaži oštrice kritičkog duha, da izbledi jarke boje. Zato je česti izvor sa koga cenzura „pije vodu“ strah. Strah za sebe, svoj opstanak, pre svega strah od države, vlasti,  partije, a potom i pojedinca! Kada bi danas, neki opozicioni lider u Srbiji ponovio reči grofa Miraboa, da je „sloboda štampe uslov za osvajanje drugih sloboda“, a šef vladajuće partije izjavio isto što i Napoleon,  „ako bi pustio uzde štampi, ne bi se održao ni četiri meseca na vlasti“, niko ne bi mogao poreći aktuelnost njihovih izjava.
Na žalost, vlada i mediji idu zajedno. Na nama je samo da se trudimo da svakim danom i svakim napisanim tekstom pomeramo granice slobode.

Zvanično, u Srbiji cenzura ne postoji!

Izvor: Represent Communications
Autor: Jelena Anušić

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!