Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno!

Oglašavanje

spot_img

POSAO & PRAKSA

BUSINESS AND TRENDS 2020: Naša struka se još nije izborila da je klijenti doživljavaju kao partnera na zajedničkom poslu!

Marketing mreža pokrenula i ove godine seriju tekstova BUSINESS AND TRENDS 2020, u kojima direktori agencija iz Srbije i regiona ocenjuju godinu za nama i daju prognoze za narednu. Naša sagovornica ovoga puta bila je Danka Trbojević, Managing Director, Drive Agency.

Kako biste ocenili godinu za nama u oblasti tržišnih komunikacija u Srbiji? Šta nas je naučila kriza 2008. a šta kriza 2020.?
Godinu, zvanu dvadeset-dvadeset, smo započeli sa umerenim optimizmom u biznis planovima i idejama za širenje mreže klijenata da bi već početkom marta, suočeni sa vanrednim stanjem na nacionalnom planu, brzo i u hodu menjali ne samo sopstvene planove nego i poruke koju šalju naši klijenti. ‘Ostanite zdravo’, ‘U ovome smo zajedno’, ‘Naš proizvod/usluga stiže u sigurnost vašeg doma’ i sl. bile su samo neke od koronavirus prihvatljivih poruka koje su, bezmalo, slali svi naši klijenti.

Na žalost, one privredne grane najteže pogođene krizom i suočene sa borbom za opstanak prestale su da se oglašavaju. Digital je preuzeo lavovski deo u oglašavanju, i u svetu i kod nas, ali to nije moglo da nadomesti manjak u prihodima advertising agencija pa se nužno poseglo prvo za smanjenjem troškova (ukinuta su putovanja, lokalne i regionalne konferencije, advetising festivali itd.), potom plata zaposlenih a usledili su i otkazi.

Ova industrija je, rečju, ozbiljno potresena. Prihodovli su jedino zdravstveno-farmaceutski sektor i agencije koje ih prate. Na svetskom nivou, velike fleksibilne i brze platforme poput Facebook-a, Google-a i Amozona, beleže ogromnu zaradu ali advertising industrija i na najrazvijenijem, američkom, tržištu trpi strašne gubitke. U toku finansijske globalne krize 2008. još uvek sam bila na studijama pa ne mogu ponuditi poređenje te krize i katastrofe koju je i u finansijskom smislu ali, što je mogo strašnije, i u ljudskim životima donela pandemija. Globalno, prema Forresteru, ova kriza je deleko gora jer je samo u američkim agencijama do sada ugašeno vise od 50 hiljada radnih mesta (sa tendencijom da se ovaj trend nastavi i početkom 2021.) što je duplo više nego 2008.

U našoj struci poznata je fraza „Make the LOGO bigger“. Kad sagledate našu industriju u godini za nama, čime biste zemenili reč LOGO?
LOGO je (iako najvažnija identifikacija brenda) u uslovima korona marketinških kampanja dobio neophodni dodatak. U samom početku vanrednog stanja bilo je izuzetno važno da brendovi brzo pošalju društveno odgovornu poruku svojim potrošačima, poruku prijateljstva i zajedništva (‘’Staying apart is the best way to stay connected.’’ – Coca Cola; “Separated for a moment so that we can always be together.” – McDonalds…). Imperativ svih tih slogana je da ljudi sačuvaju zdravlje sa jedne strane a sa druge da uprkos distanci brendovi i usluge stižu u njihove domove.

U drugom delu godine, kako pandemija nije posustajala, kreativni timovi su se suočili sa problemom stvaranja i plasiranja poruke koja će se izdvojiti i pamtiti. Reč koja danas dopunjava ili zamenjuje LOGO bila bi ‘Connected’… jer se sve, pa i najkreativnije poruke svode na to – ostanimo u kontaktu, razdvojeni, a zajedno… CONNECTED.

Kako biste ocenili međuljudske odnose u advertising industriji u Srbiji? Postoji li, po Vašem mišljenju, solidarnost u struci?
Ako bi se sudilo po veličini srpskog tržišta i broja advertising agencija koje aktivno posluju trebalo bi da zaposleni u njima budu ljuti protivnici. To, međutim, iz mog iskustva nije tako. Naravno da postoji oštra borba u pridobijanju klijenata, zdravo odmeravanje snaga na pitch-evima ali i međusobno poštovanje između zaposlenih u agencijama, iskrena procena najkretivnijih ideja i slično. Ne retko se na godišnjim proslavama pozivaju i susreću direktni konkurenti ali i kroz advertising udruženja poput IAB Serbia i IAA se zaposleni u agencijma sreću i razmenjuju iskustva, sprovode specijalizovane programe obuke i zajedno rade na edukaciji našeg tržišta, itd.

Na skali od 1 do 10 – koliko je advertising danas cenjena struka u Srbiji?
Na ovoj skali rekla bih br. 7! Prosto, branša se, ukupno, još nije izborila da je klijenti doživljavaju kao partnera na zajedničkom poslu, a ne pukog izvršioca zadataka. Ogroman kreativni trud uz više nego kratke rokove i nizak retainer je na žalost postao praksa. Zbog toga se ne retko u agencijama stvara upravo osećaj da naš rad i rad na plasiranju brenda nekad nije dovoljno cenjen.

Od 2021. očekujem…
Nadam se da će u drugoj polovini naredne godine, kada će po svim procenama pandemija posustati, advertising industrija polako početi da napreduje. Postoje očekivanja da će teško pogođene industrije poput avio kompanija, hotelijerstva, turizma, i sl. ponovo početi da se oglašavaju. Procenjujem da će online kupovina koja je, bukvalno, eksplodirala 2020. nastaviti da raste zbog sada stečenih navika i konfora koji ovaj vid kupovine pruža. Većina kompanija, koja je zbog nužde morala da se prilagodi ecommerce uslugama i razvojem digitalnih kanala, će nastaviti da ulaže i razvija ove segmente poslovanja i da upravo kroz ove kanale ostanu CONNECTED sa svojim potrošačima.

Forum

spot_img

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!