Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

BUSINESS AND TRENDS 2020: Naša struka se još nije izborila da je klijenti doživljavaju kao partnera na zajedničkom poslu!

Marketing mreža pokrenula i ove godine seriju tekstova BUSINESS AND TRENDS 2020, u kojima direktori agencija iz Srbije i regiona ocenjuju godinu za nama i daju prognoze za narednu. Naša sagovornica ovoga puta bila je Danka Trbojević, Managing Director, Drive Agency.

Kako biste ocenili godinu za nama u oblasti tržišnih komunikacija u Srbiji? Šta nas je naučila kriza 2008. a šta kriza 2020.?
Godinu, zvanu dvadeset-dvadeset, smo započeli sa umerenim optimizmom u biznis planovima i idejama za širenje mreže klijenata da bi već početkom marta, suočeni sa vanrednim stanjem na nacionalnom planu, brzo i u hodu menjali ne samo sopstvene planove nego i poruke koju šalju naši klijenti. ‘Ostanite zdravo’, ‘U ovome smo zajedno’, ‘Naš proizvod/usluga stiže u sigurnost vašeg doma’ i sl. bile su samo neke od koronavirus prihvatljivih poruka koje su, bezmalo, slali svi naši klijenti.

Na žalost, one privredne grane najteže pogođene krizom i suočene sa borbom za opstanak prestale su da se oglašavaju. Digital je preuzeo lavovski deo u oglašavanju, i u svetu i kod nas, ali to nije moglo da nadomesti manjak u prihodima advertising agencija pa se nužno poseglo prvo za smanjenjem troškova (ukinuta su putovanja, lokalne i regionalne konferencije, advetising festivali itd.), potom plata zaposlenih a usledili su i otkazi.

Ova industrija je, rečju, ozbiljno potresena. Prihodovli su jedino zdravstveno-farmaceutski sektor i agencije koje ih prate. Na svetskom nivou, velike fleksibilne i brze platforme poput Facebook-a, Google-a i Amozona, beleže ogromnu zaradu ali advertising industrija i na najrazvijenijem, američkom, tržištu trpi strašne gubitke. U toku finansijske globalne krize 2008. još uvek sam bila na studijama pa ne mogu ponuditi poređenje te krize i katastrofe koju je i u finansijskom smislu ali, što je mogo strašnije, i u ljudskim životima donela pandemija. Globalno, prema Forresteru, ova kriza je deleko gora jer je samo u američkim agencijama do sada ugašeno vise od 50 hiljada radnih mesta (sa tendencijom da se ovaj trend nastavi i početkom 2021.) što je duplo više nego 2008.

U našoj struci poznata je fraza „Make the LOGO bigger“. Kad sagledate našu industriju u godini za nama, čime biste zemenili reč LOGO?
LOGO je (iako najvažnija identifikacija brenda) u uslovima korona marketinških kampanja dobio neophodni dodatak. U samom početku vanrednog stanja bilo je izuzetno važno da brendovi brzo pošalju društveno odgovornu poruku svojim potrošačima, poruku prijateljstva i zajedništva (‘’Staying apart is the best way to stay connected.’’ – Coca Cola; “Separated for a moment so that we can always be together.” – McDonalds…). Imperativ svih tih slogana je da ljudi sačuvaju zdravlje sa jedne strane a sa druge da uprkos distanci brendovi i usluge stižu u njihove domove.

U drugom delu godine, kako pandemija nije posustajala, kreativni timovi su se suočili sa problemom stvaranja i plasiranja poruke koja će se izdvojiti i pamtiti. Reč koja danas dopunjava ili zamenjuje LOGO bila bi ‘Connected’… jer se sve, pa i najkreativnije poruke svode na to – ostanimo u kontaktu, razdvojeni, a zajedno… CONNECTED.

Kako biste ocenili međuljudske odnose u advertising industriji u Srbiji? Postoji li, po Vašem mišljenju, solidarnost u struci?
Ako bi se sudilo po veličini srpskog tržišta i broja advertising agencija koje aktivno posluju trebalo bi da zaposleni u njima budu ljuti protivnici. To, međutim, iz mog iskustva nije tako. Naravno da postoji oštra borba u pridobijanju klijenata, zdravo odmeravanje snaga na pitch-evima ali i međusobno poštovanje između zaposlenih u agencijama, iskrena procena najkretivnijih ideja i slično. Ne retko se na godišnjim proslavama pozivaju i susreću direktni konkurenti ali i kroz advertising udruženja poput IAB Serbia i IAA se zaposleni u agencijma sreću i razmenjuju iskustva, sprovode specijalizovane programe obuke i zajedno rade na edukaciji našeg tržišta, itd.

Na skali od 1 do 10 – koliko je advertising danas cenjena struka u Srbiji?
Na ovoj skali rekla bih br. 7! Prosto, branša se, ukupno, još nije izborila da je klijenti doživljavaju kao partnera na zajedničkom poslu, a ne pukog izvršioca zadataka. Ogroman kreativni trud uz više nego kratke rokove i nizak retainer je na žalost postao praksa. Zbog toga se ne retko u agencijama stvara upravo osećaj da naš rad i rad na plasiranju brenda nekad nije dovoljno cenjen.

Od 2021. očekujem…
Nadam se da će u drugoj polovini naredne godine, kada će po svim procenama pandemija posustati, advertising industrija polako početi da napreduje. Postoje očekivanja da će teško pogođene industrije poput avio kompanija, hotelijerstva, turizma, i sl. ponovo početi da se oglašavaju. Procenjujem da će online kupovina koja je, bukvalno, eksplodirala 2020. nastaviti da raste zbog sada stečenih navika i konfora koji ovaj vid kupovine pruža. Većina kompanija, koja je zbog nužde morala da se prilagodi ecommerce uslugama i razvojem digitalnih kanala, će nastaviti da ulaže i razvija ove segmente poslovanja i da upravo kroz ove kanale ostanu CONNECTED sa svojim potrošačima.

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!