Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Brendovi se ne mogu obraćati svima!

Vesna Beganović, Partner & New Business u bh. agenciji Via Media, specijalno za Marketing mrežu govori o predstojećoj Branding konferenciji, možemo li izgraditi reputaciju brenda bez dobre priče i ko su brendovi danas.

Branding konferencija održaće se 20. juna u Sarajevu. Koja je glavna tema ovogodišnje konferencije i šta možemo očekivati od Brandlanda?
Branding konferencija 04 posvećena je uticaju globalizacije i regionalizacije, trendovima i tržišnim promenama izazvanim razvojem digitalnih medija, povezivanjem kreativnosti i inovacija, te praktičnim primerima i iskustvu primene novih marketinških strategija.
Želimo da se fokusiramo na inovacije i trendove, pratimo ekonomske, političke, tehnološke, kulturne, ekološke faktore, kako i na koji način utiču na razvoj tržišta i na same potrošače. Psihologija potrošača je jedna od najbitnijih stavki u određivanju marketinške i komunikacijske strategije. Primarni cilj je sagledati sve aspekte, pružiti stručnu podršku da kompanije kreiraju strategije koje će njihovim brandovima pomoći da ostanu konkurentni na tržištu.

Na koji način po Vašem mišljenju brendovi mogu pronaći svoju ciljnu grupu i mogu li se brendovi obraćati „svima“?
Segmentacija je ključan odgovor na ovo pitanje. Svaki brand unutar svog brand portfolija ima jasno definisane segmente potrošača. Kada znamo ko je naša ciljna grupa, na osnovu socio–demografskih podataka, psihografije, tržišnih varijabli, konzumaciji medija, kupovnih navika i stavova, možemo razumeti kakvim kupcima se kada, gde i kako obraćamo. Što je segmentacija bolje definisana, tim je i komunikacija usmjerenija. Brandovi se ne mogu obraćati svima, već samo svojim ciljanim kupcima.

Kako brend može postati nezamenjiv i možemo li izgraditi reputaciju brenda bez dobre priče?
Brand postaje nezamjenjiv kada su kupci lojalni i spremni su otići bilo gde da bi pronašli brand koji žele koristiti. Lojalni kupci zapravo veruju da za njihov preferirani brand ne postoji supstitut. Ti su kupci najvažniji kompanijama. Oni donose najveću vrednost i profit brandovima. Naravno da jaki brandovi imaju dobre koncepte koje su strateški i taktički razradili. Dobre priče prepoznaju kupci, one ih animiraju, pokreću, uključuju i motivišuu. Vežu ih za sebe. Dobre brand priče nikad ne prestaju. Vidite kako ih Coca Cola, Nestle, Red Bull, Adidas, Ikea pričaju. Mogu i naši brandovi biti nezamenjivi i imati neodoljive priče.

Ko su brendovi danas i na koji način ih prepoznati?
Regionalne kompanije u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji rade dosta dobar posao. Kvalitetno su postavili brandove, definirali brand portfolio i kontinuirano rade na komunikaciji sa potrošačima. Prema Ipsos Brand pulsu TOP brandovi u ADRIA regiji (Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina i Slovenija), na drugom mestu je Vegeta, trećem Cedevita, osmom Argeta, devetom Podravka, desetom Gavrilović, dvanaestom Kraš, trinaestom Jamnica… U top 50 je 23 regionalna branda i niti jedan bh. brand. To je jako dobro za ekonomiju i razvoj regije, a loše za poziciju bh. brandova. U BiH među top 50 imamo samo 4 bh. branda, što znači da moraju puno više investirati u uzeti učešća prvo na svom tržištu, a zatim na regionalnim.
Ako brandovi slede strategiju i komuniciraju na tržištu, vrlo brzo rezultati postaju vidljivi, a na brand lestvicama nakon dva vala godišnjih istraživanja mogu videti rezultat.

Koja je uloga marketing i PR agencija u izgradnji brenda? Da li po Vašem mišljenju brendovi moraju da prate trendove da bi opstali na tržištu?
Marketing i PR agencije igraju važnu ulogu, pogotovo kad je između njih izgrađeno strateško partnerstvo, kada agencija dobro poznaje poslovnu strategiju kompanije/branda i aktivno radi na tržištu kako bi brandovi imali što bolji rezultat. Agencija štedi novac, neverovatno, ali zaista sa svojim timovima različitih specijalističkih znanja, klijentu uvek na raspolaganje može staviti različiti tim, dok bi razvoj pojedinačnih specijalnosti unutar kompanija bio ogroman trošak i gubitak fokusa sa delatnosti kojom se primarno bave. Brandovi koji ne prate trendove brzo mogu izgubiti nit koja ih povezuje sa potrošačima, što bi za njih bilo pogubno. Agencijski ljudi prate veliki broj trendova! Oni ih žive, zavisni su o njima. Znaju šta se, gde i kojom brzinom događa! Edukuju se, a tako i svoje klijente. To su vrednosti koji ih vežu u zajedničkom cilju. Održati brand zanimljivim i sexy kako bi ga potrošači uvek poželeli.

Autor: Ivana Parčetić

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!