Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno!

Oglašavanje

spot_img

Preporučujemo

6 razloga zašto se u recesiji treba oglašavati

Hrvatski i strani mediji trenutno beleže rekordnu gledanost i slušanost, kao i rekordne padove u oglašavanju koji su se dogodili gotovo preko noći.

Dolaskom recesije i opadanja potražnje, kompanije se prvo žele zaštititi smanjivanjem budžeta za marketing te za istraživanje i razvoj. Podaci iz anketa koje ispituju poslovno i potrošačko ponašanje tokom nekoliko recesija sugerišu da ovakav vid smanjenja troškova nije dobar potez. Uštede stečene komunikacijom sa korisnicima vrlo su kratkotrajne i posledice su dugoročne. Preduzeća koja su zadržala ili čak povećala budžet za komunikacije tokom recesije bolje su preživela recesiju, a pre svega dugoročno su zabeležila veću vrednost i poverenje u robne marke. Nekoliko je razloga zbog kojih je pametno nastaviti oglašavanje tokom recesije.

  • Štednja je kratkotrajna kao recesija  

Kantar Milward Brown u svojoj je studiji utvrdio da zaustavljanje ili značajno smanjenje oglašavanja u kratkom roku nema većih posledica. Kompanije koje su imale dobru strategiju oglašavanja pre recesije mogu zaspati na lovorikama na vrlo kratko vreme. Ali recesije obično traju duže nego posledice oglašavanja iz prošlosti. Međutim, ako se ćutanje produži na nekoliko nedelja, posledice su ubrzo vidljive pri prisećanju robne marke, vidljivosti i posledično na udelu na tržištu. Kako recesije traju više od nekoliko nedelja, štednja nije najbolja strateška odluka.

  • Prestanak oglašavanja ima dugoročne negativne posledice

Prestanak oglašavanja ima štetan učinak na prepoznavanje robne marke i udeo na tržištu. Na slici ispod prikazani su rezultati studije u kojoj je Kantar Milward Brown ispitao učinke na ugled brenda u kompanijama koje su zaustavile TV oglašavanje na 6 meseci.

Vidljivost komunikacijskih aktivnosti marke (TBCA – total brand communicatio awarness) najviše se smanjila, nakon čega sledi spominjanje marke i tvrdnje da su proizvod tog branda kupili nedavno ili da ga najčešće kupuju.

  • Oglašavanje u recesiji skraćuje oporavak nakon recesije 

Što duže kompanija miruje i ne ulaže u komunikaciju, više joj treba vremena da se oporavi, čak i kad recesija završi. Data2Decisions utvrdili su da je kompanijama koje su smanjile budžet za oglašavanje na 0 potrebno je oko 5 godina da bi se vratile tamo gde su bile u vreme pre smanjenja budžeta nakon recesije. No, kompanijama koje samo prepolove račun potreban je oko 3 godine.

Marketinške aktivnosti koje kompanija sprovodi u vreme recesije vodič su za brži oporavak nakon recesije.

  • Za vreme recesije, iznajmljivanje reklamnog prostora je jeftinije

U recesiji cene reklamnog prostora takođe padaju zbog manje potražnje. Niže cene oglasnog prostora i smanjeno oglašavanje od strane konkurencije idealni su uslovi za ulaganje u oglašavanje. U reklamnoj tišini dobićete više za manje novca. 2009. godine, kada su mnogi automobilski brendovi smanjili ili čak ukinuli budžete za oglašavanje, Audi ga je povećao za 10%. Povećanje narudžbi za 79% bio je dokaz da je odluka bila ispravna.

  • Čak i u recesiji, vaši potrošači prate medije

Tačno je da se potrošači menjaju u recesiji. Njihovi prioriteti i navike potrošnje se menjaju, a kupovna moć većine smanjuje. Sve gore navedeno znači da je potrebno prilagoditi kampanje i rešavati nove potrošačke probleme i prioritete, a ne zaustaviti oglašavanje i komunikaciju. Ako mu se ne obratimo mi, onda će mu se obratiti naš konkurent. Možemo li sebi to priuštiti u recesiji?

  • U recesiji potrošači menjaju brendove

U životnim prekretnicama, kao što su brak, razvod, gubitak ili promena posla i slično, ljudi menjaju određene navike i upravo u tom razdoblju najčešće menjamo brendove i isprobamo nešto novo.Trenutna pandemija, karantin i nadolazeća recesija zasigurno ispunjavaju kriterijum prekretnica koji će mnoge potrošače pripremiti da pribegavaju novim robnim markama. Kompanije stoga moraju delovati na dva nivoa: uložiti sav svoj trud u povećanje vernosti postojećim kupcima i ulagati u kampanje koje će privući potrošače konkurenata.

Izvor: Futura DDB

Forum

spot_img

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koliko je kreativna industrija važna za razvoj privrede Srbije?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime

Molimo unesite Vaš komentar!