Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Do 2015. za PR usluge biće izdvojeno skoro 11 milijardi dolara

SVET – Hrvatska udruga za odnose s javnošću (HUOJ) objavila je nedavno na svom sajtu intervju sa direktorom Američkog društva za odnose s javnošću – PRSA (Public Relations Society of America) Gerardom F. Corbettom. U intervjuu Corbett govori o stanju PR struke u SAD-u, kao i o aktivnostima organizacije na čijem je čelu.
Kako uopšteno ocenjujete stanje struke u SAD-u? Možete li povući paralele sa nekim drugim zemljama?
Struka odnosa s javnošću u SAD-u trenutno je vrlo dinamična. Imenovana je jednom od „najboljih poslova u 2012“ od strane U.S. News & World Report i kao broj jedan karijera u kreativnim uslugama. Tokom recesije, potrošnja klijenata za PR usluge nadmašila je davanja za usluge oglašavanja i marketinga. Veronis Suhler Stevenson, privatno deoničko društvo, tvrdi da je na tradicionalne i digitalne (word-of-mouth marketing) usluge odnosa s javnošću u SAD-u 2010. godine utrošeno 5,7 milijardi dolara, što je povećanje od 12,8 odsto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Pretpostavlja se da će ta brojka zbirnom godišnjom stopom rasta od 14 odsto između 2010. i 2015. narasti na 10,96 milijarde dolara. Same brojke čine nas optimističnima u vezi perspektive rasta naše struke. Sličan snažan rast nalazimo i u Velikoj Britaniji, posebno kod PR kompanija koje su deo velikih deoničarskih društava, kao što su WPP i Omnicom.

CNBC rangirao je PR na drugo mesto najstresnijih poslova u 2011. godini, odmah posle pilota. Kako to komentarišete i da li se i bez obzira na to povećava interes mladih za struku u SAD-u?
Ne verujem kako bi iko mogao tvrditi da su faktori rizika uključeni u rad odnosa s javnošću u jednakoj ravni sa stresom onih povezanih sa poslom pilota. Ipak, nema sumnje da su odnosi s javnošću stresna profesija. Međutim, to je stres u očima posmatrača. Što jedna osoba smatra stresom druga može videti kao priliku da zaseni svoje kolege. I ne zaboravimo da postoje dobre i loše vrste stresa. Bez obzira na navedene izveštaje, interes za rad u ovoj profesiji u SAD-u ne jenjava. PRSA-in Odsek za nove stručnjake, čija su ciljna skupina PR stručnjaci koji rade u odnosima s javnošću tri ili manje godina, jedan je od naših najbrže rastućih odseka. Dodatno, članstvo u Studentskom društvu za odnose s javnošću Amerike, koje predstavlja hiljade studenata odnosa s javnošću na fakultetima u SAD-u, vrlo brzo raste i doprinosi povećanju ukupnog broja članova PRSA-e jednom kada se isti uključe u radnu zajednicu.
Očito da u SAD-u postoji potražnja za kvalitetnim uslugama odnosa s javnošću i postoji znatan broj izvrsnih studenata i mladih stručnjaka.

Koji su trenutno trendovi u PR-u u SAD-u? Posebno u vezi sa društvenim mrežema?
Kao i u mnogim razvijenim zemljama, društvene mreže su masovni trend i u SAD-u. Gotovo samostalno, društvene mreže su pripomogle modernizaciji i povećanju vrednosti odnosa s javnošću u SAD-u. S obzirom da su stručnjaci za odnose s javnošću profesionalni “pripovedači”, bili smo u mogućnosti nametnuti se klijentima kao glavni eksperti za njihove strategije i kampanje na društvenim mrežama. To je vodilo daljnjem rastu profesije, povećanju vrednosti naših usluga, te novim PR taktikama koje su onda usvajali marketinški stručnjaci i oglašivači. U međuvremenu pojavili su se i drugi trendovi kao što je npr. povećani interes poslovne zajednice za usluge upravljanja reputacijom i krizno komuniciranje. Poslednje dve godine karakterišu brojne domaće i međunarodne krize i sve više kompanija obraćalo se PR stručnjacima, a ne oglašivačima za brzo reagovanje i dugoročno upravljanje reputacijom. Osećamo da je upravo to indikativno za sve veću vrednost PR-a nasuprot umanjenom uticaju koje tradicionalne oglašivačke kampanje imaju u digitalno doba.

Koje su trenutne glavne aktivnosti PRSA-e?
PRSA je fokusirana na mnoštvo ključnih aktivnosti i inicijativa. Mi postavljamo standard izvrsnosti i zagovaramo etičke principe za profesiju odnosa s javnošću. Kao vodeći “glas” u PR industriji, zagovaramo veće razumevanje i prihvatanje usluga odnosa s javnošću. Naš program koji je obnovljen u 2010. godini, fokusira se na tri glavna područja koja su prema našem mišljenju najvažnija za unapređivanje profesije: vrednost odnosa s javnošću u poslovnim aktivnostima, povećanje etičkih standarda, te povećanje raznolikosti unutar profesije. Često raspravljamo o sva tri područja i koristimo svaku od njih kako bismo informisali i edukovali naše članove i širu profesiju. Nedavno smo pokrenuli MBA inicijativu putem koje želimo uvrstiti PR kurseve u MBA programe u SAD-u. Prvi takav MBA program koji će sadržati PR modul razvijen od strane PRSA-e biće u poslovnoj školi Dartmouth’s Tuck, koju je list Economist proglasio najboljom poslovnom školom na svetu u 2011. godini. PRSA ujedno ima za cilj i da pruži podršku zajednicama u kojima naši članovi žive i rade. Tako je u 2011. godini pokrenut program “PRServing America™” putem kojeg se odaju priznanja i nagrađuju profesionalna i studentska tela, odseci i sekcije PRSA-e koji su svojim pro bono aktivnostima doprineli jačanju i očuvanju lokalne zajednice u kojoj žive i rade. PRSA, takođe, ima aktivan poslovni centar gde članovi i drugi mogu potražiti savet pri planiranju karijere, potencijalne poslove, kao i mentorstvo.

Izvor: HUOJ

Autor: Goran Pivarski, Koraljka Rak

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!