today-is-a-good-day
Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Do 2015. za PR usluge biće izdvojeno skoro 11 milijardi dolara

SVET – Hrvatska udruga za odnose s javnošću (HUOJ) objavila je nedavno na svom sajtu intervju sa direktorom Američkog društva za odnose s javnošću – PRSA (Public Relations Society of America) Gerardom F. Corbettom. U intervjuu Corbett govori o stanju PR struke u SAD-u, kao i o aktivnostima organizacije na čijem je čelu.
Kako uopšteno ocenjujete stanje struke u SAD-u? Možete li povući paralele sa nekim drugim zemljama?
Struka odnosa s javnošću u SAD-u trenutno je vrlo dinamična. Imenovana je jednom od „najboljih poslova u 2012“ od strane U.S. News & World Report i kao broj jedan karijera u kreativnim uslugama. Tokom recesije, potrošnja klijenata za PR usluge nadmašila je davanja za usluge oglašavanja i marketinga. Veronis Suhler Stevenson, privatno deoničko društvo, tvrdi da je na tradicionalne i digitalne (word-of-mouth marketing) usluge odnosa s javnošću u SAD-u 2010. godine utrošeno 5,7 milijardi dolara, što je povećanje od 12,8 odsto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Pretpostavlja se da će ta brojka zbirnom godišnjom stopom rasta od 14 odsto između 2010. i 2015. narasti na 10,96 milijarde dolara. Same brojke čine nas optimističnima u vezi perspektive rasta naše struke. Sličan snažan rast nalazimo i u Velikoj Britaniji, posebno kod PR kompanija koje su deo velikih deoničarskih društava, kao što su WPP i Omnicom.

CNBC rangirao je PR na drugo mesto najstresnijih poslova u 2011. godini, odmah posle pilota. Kako to komentarišete i da li se i bez obzira na to povećava interes mladih za struku u SAD-u?
Ne verujem kako bi iko mogao tvrditi da su faktori rizika uključeni u rad odnosa s javnošću u jednakoj ravni sa stresom onih povezanih sa poslom pilota. Ipak, nema sumnje da su odnosi s javnošću stresna profesija. Međutim, to je stres u očima posmatrača. Što jedna osoba smatra stresom druga može videti kao priliku da zaseni svoje kolege. I ne zaboravimo da postoje dobre i loše vrste stresa. Bez obzira na navedene izveštaje, interes za rad u ovoj profesiji u SAD-u ne jenjava. PRSA-in Odsek za nove stručnjake, čija su ciljna skupina PR stručnjaci koji rade u odnosima s javnošću tri ili manje godina, jedan je od naših najbrže rastućih odseka. Dodatno, članstvo u Studentskom društvu za odnose s javnošću Amerike, koje predstavlja hiljade studenata odnosa s javnošću na fakultetima u SAD-u, vrlo brzo raste i doprinosi povećanju ukupnog broja članova PRSA-e jednom kada se isti uključe u radnu zajednicu.
Očito da u SAD-u postoji potražnja za kvalitetnim uslugama odnosa s javnošću i postoji znatan broj izvrsnih studenata i mladih stručnjaka.

Koji su trenutno trendovi u PR-u u SAD-u? Posebno u vezi sa društvenim mrežema?
Kao i u mnogim razvijenim zemljama, društvene mreže su masovni trend i u SAD-u. Gotovo samostalno, društvene mreže su pripomogle modernizaciji i povećanju vrednosti odnosa s javnošću u SAD-u. S obzirom da su stručnjaci za odnose s javnošću profesionalni “pripovedači”, bili smo u mogućnosti nametnuti se klijentima kao glavni eksperti za njihove strategije i kampanje na društvenim mrežama. To je vodilo daljnjem rastu profesije, povećanju vrednosti naših usluga, te novim PR taktikama koje su onda usvajali marketinški stručnjaci i oglašivači. U međuvremenu pojavili su se i drugi trendovi kao što je npr. povećani interes poslovne zajednice za usluge upravljanja reputacijom i krizno komuniciranje. Poslednje dve godine karakterišu brojne domaće i međunarodne krize i sve više kompanija obraćalo se PR stručnjacima, a ne oglašivačima za brzo reagovanje i dugoročno upravljanje reputacijom. Osećamo da je upravo to indikativno za sve veću vrednost PR-a nasuprot umanjenom uticaju koje tradicionalne oglašivačke kampanje imaju u digitalno doba.

Koje su trenutne glavne aktivnosti PRSA-e?
PRSA je fokusirana na mnoštvo ključnih aktivnosti i inicijativa. Mi postavljamo standard izvrsnosti i zagovaramo etičke principe za profesiju odnosa s javnošću. Kao vodeći “glas” u PR industriji, zagovaramo veće razumevanje i prihvatanje usluga odnosa s javnošću. Naš program koji je obnovljen u 2010. godini, fokusira se na tri glavna područja koja su prema našem mišljenju najvažnija za unapređivanje profesije: vrednost odnosa s javnošću u poslovnim aktivnostima, povećanje etičkih standarda, te povećanje raznolikosti unutar profesije. Često raspravljamo o sva tri područja i koristimo svaku od njih kako bismo informisali i edukovali naše članove i širu profesiju. Nedavno smo pokrenuli MBA inicijativu putem koje želimo uvrstiti PR kurseve u MBA programe u SAD-u. Prvi takav MBA program koji će sadržati PR modul razvijen od strane PRSA-e biće u poslovnoj školi Dartmouth’s Tuck, koju je list Economist proglasio najboljom poslovnom školom na svetu u 2011. godini. PRSA ujedno ima za cilj i da pruži podršku zajednicama u kojima naši članovi žive i rade. Tako je u 2011. godini pokrenut program “PRServing America™” putem kojeg se odaju priznanja i nagrađuju profesionalna i studentska tela, odseci i sekcije PRSA-e koji su svojim pro bono aktivnostima doprineli jačanju i očuvanju lokalne zajednice u kojoj žive i rade. PRSA, takođe, ima aktivan poslovni centar gde članovi i drugi mogu potražiti savet pri planiranju karijere, potencijalne poslove, kao i mentorstvo.

Izvor: HUOJ

Autor: Goran Pivarski, Koraljka Rak

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!