Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

11 kompanija iz Srbije među najvećim kompanija u centralnoj Evropi

Na tradicionalnoj listi revizorsko-konsultantske kuće Deloitte „Top 500 kompanija u centralnoj Evropi“ na osnovu ostvarenih prihoda od prodaje nalazi se 11 kompanija iz Srbije, koliko ih je bilo i prošle godine. Najbolje plasirana srpski kompanija EFT na 67. mestu, s ostvarenim prihodom od 2,2 milijarde evra u 2011. godini, druga je NIS na 89. mestu, a treća JP EPS na 99. mestu. Ove godine Telekom Srbija se našao na 175. mestu, dok je Delta zauzela 188. mesto. Delez Srbija se našao na 201. mestu, zatim JP Srbijagas na 283., dok je bivši „Ju Es Stil Srbija“ na 306. mestu, ispred Viktorija Grupa koja je zauzela 462. mesto. Kompanija Mercator – S je na 472. mestu, a Tarket na 484. mestu. Na top listi osiguravajućih društava prema bruto obračunatoj premiji nalazi se Dunav osiguranje koje je zauzelo 49. mjesto. Ističe se da su, kao i proteklih godina, vodeće pozicije na toj listi zadržali PKN Orlen (sa prihodom od 25,9 milijardi evra) i MOL (19 milijardi evra), te da je češka Škoda na visokom trećem mestu drugu godinu zaredom.
„Ukupan prihod od prodaje 500 vodećih kompanija u centralnoj Evropi rangiranih na Deloitte-ovoj listi iznosio je više od 707 milijardi evra u 2011. godini, odnosno kompanije su zabeležile prosečan rast prihoda od 9,8 odsto i tako nastavile pozitivan trend rasta iz 2010. godine“, izjavio je partner u Dilojtu Žarko Mijović. Najveći broj centralno-evropskih kompanija dolazi iz sektora robe široke potrošnje i transporta, a po broju plasiranih kompanija sledi ga energetski sektor.
Deloitte je, pored liste Top 500 kompanija u centralnoj Evropi, sastavio i listu 50 najvećih banaka na osnovu aktive i listu 50 vodećih osiguravajućih društava na osnovu bruto obračunate premije. U centralno-evropskom bankarskom sektoru PKO BP banka i dalje vodi na listi i pozicionirala se kao najveća centralno-evropska banka. Ta banka je ostvarila rast vrednosti aktive od 0,8 odsto i neto profit od 924,1 miliona evra.
„Bankarski sektor Srbije u 2011. godini karakterišu zadovoljavajuća likvidnost, zadovoljavajući stepen kapitalizacije, uz pokazatelj adekvatnosti kapitala bankarskog sektora od 19.1% i indeks koncentracije koji je ostao na relativno umerenom nivou „, komentariše Nada Suđić, partner u Deloitte-u. Poljsko osiguravajuće društvo PZU i dalje drži vodeću poziciju medju osiguravajućim društvima, a sledi je Češka Pojištovna.
Sektor osiguranja u Srbiji je i dalje nerazvijen, i nalazi se znatno ispod proseka zemalja članica Evropske unije, kao i zemalja centralne i istočne Evrope. Ipak, tržište osiguranja u Srbiji u 2011. godini, nastavlja, iako usporen, pozitivan trend razvoja. Pored porasta bilansne sume sektora osiguranja i povećanja kapitala, povećane su i ukupne premije osiguranja. Prema iznosu bruto obračunate premije, najveća osiguravajuća kuća je Dunav osiguranje, a slede je Delta Generali i DDOR. Sazrijevanje tržišta i razvoj svesti stanovništva o životnim osiguranjima kao alternativnim vidovima štednje zavisi, između ostalog, i od jačanja poverenja javnosti u ovaj segment finansijskog sistema, „ističe Nada Suđić.

Metodologija
Za ovo istraživanje korišćeni su podaci o prihodima iz finansijskih izveštaja za 2011. godinu. Informacije su prikupljene iz javnih izvora, direktno od kompanija, kao i na bazi procena koje su bazirane na ovom istraživanju. U slučajevima kad podaci o prihodima za finansijsku godinu 2011. nisu bili dostupni, korišćeni su prijavljeni prihodi za 2010. godinu. Prihodi kompanija-ćerki koje posluju u okviru velikih grupa su navedeni i u okviru konsolidovanog izveštaja i posebno za one kompanije koje posluju u različitim privrednim sektorima, podsektorima ili zemljama od konsolidujućeg entiteta pa su bile dovoljno velike da se samostalno plasiraju na listu. Kompanije su rangirane prema visini prihoda od prodaje, banke prema visini ukupne aktive, a osiguravajuća društva prema visini obračunate premije koja uključuje premiju i od životnog i neživotnog osiguranja, uprkos činjenici da u nekim područjima takva osiguranja posluju kao odvojeni pravni subjekti.

Izvor: Deloitte

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!