Svi to rade! Uspon industrije seks igračaka

Sex igračka je uređaj namenjen pružanju erotskog doživljaja, a dizajnirana je tako da upotpuni potrebe kranjeg korisnika. Ipak, kada je ova industrija u pitanju nije sve tako jednostavno. Iz kog razloga su seks igračke tema o kojoj se i dalje šapuće, ako je prva naprava ovog tipa napravljena još davne 1700. godine? I u kom trenutku su seks igračke postale društveno prihvatljiva tema?

Pod uticajem kultne serije “Seks i grad” i kako knjige, tako i filma “Pedeset nijansi sive”, seks igračke su postale mejnstrim. Šira populacija je zahvaljujući Šarlot Jork otkrila šta je „zec“, a veliki broj zemalja širom sveta je uveo čak i vending mašine koje nude ovaj tip proizvoda. Ipak, ne završava se sve na zadovoljstvu i zabavi. Vodeće kompanije na ovom tržištu veliki procenat svoje godišnje zarade daju u humanitarne svrhe, kao i u ulaganje u druge industrije poput automobilske i vazduhoplovne, što utiče na porast zaposlenosti. A na koji način se sex igračke reklamiraju?

Odgovor je jednostavan – putem interneta. Digital marketing je primarni kanal promocije ovog tipa proizvoda, čineći specijalizovane prodavnice manje popularnim nego što su bile prošlog veka.

Od sajtova, promotivnih videa, preko banera i najrazličitijih komunikacija na društvenim mrežama pa sve do influensera, ova industrija je dostupna svakoj individui koja ima pristup internetu. Čak je i popularna internet platforma Kikstarter uvela čitav segment koji se bavi podrškom razvoja ovih proizvoda, a 2015. godine, švedska kompanija Lelo je svojim video projektom „Beyond the wave“ dosegla čak pola miliona pregleda za manje od 24 sata, nakon čega se probila na američko tržište u vidu partnerstva sa poznatim lancem apoteka Wallgreen, prodavnicama ekskluzivne garderobe Fred Segal, kao i popularnim Vogue magazinom.

Ali da se vratimo korak unazad. Godine 1990. je nastala čitava revolucija iz jedne jednostavne ideje: sex igračke u bojama! Bilo da je određena boja u trendu ili vaša omiljena boja, ovo je bio novi okidač za kupovinu. Nakon boje, kompanije su sve više počele da ulažu u materijale samih proizvoda i njihov vizuelni identitet. Pakovanja, logotipi i zanimljivi nazivi su zajedno doveli do porasta prodaje. A kako su proizvodi postajali kvalitetniji, njihova cena je rasla.

To je bio trenutak u kome industrija seks igračaka ulazi na mejnstrim medije u klasičnom smislu te reči. Pa tako su prvi potezi bili modni i lifestyle magazini, PR tekstovi i zabavni oglasi, koji su odlično prihvaćeni, posebno od strane ženske populacije. Kada je u pitanju TV, tu su stvari malo komplikovanije, jer priznaćemo, uz alkohol i cigarete, ovaj tip proizvoda je verovatno na crnoj listi reklamnog bloka bilo kog informativnog kanala. Međutim, i tu ima izuzetaka. Jedan od dokaza za to je kompanija Trojan, koja je reklamu za svoju novu seks igračku pod nazivom “Triphoria” reklamirala u udarnim terminima na kanalima poput VH1, Comedy Central i mnogim drugim. Kako? Lako!

Kako iz kompanije Trojan kažu: “Samo ne koristite reč koja ovaj proizvod tačno definiše, već na primer, recite masažer ili uređaj za stimulaciju i eto vašeg proizvoda u reklamnom bloku tik pred novu epizodu popularne serije”. Ovo nas ostavlja sa potvrdom da uz dobru strategiju, kvalitet i kreativnost svaki proizvod uvek nađe put do krajnjeg potrošača (bio on društveno prihvatljiv ili ne).
Uostalom – skoro svi to rade, zar ne?

Za Marketing mrežu tekst napisala:
Jelena Ilić, Copywriter, OvationBBDO


Oceni tekst

5,00 od 5
Loading...

Komentari