Budućnost je u pronalaženju novih formi i načina komunikacije!

Siniša Božović, glavni i odgovorni urednik Arena sport TV, specijalno za Marketing mrežu govori o muškarcima, na koji način bi oglašivači trebali da se obraćaju ovoj ciljnoj grupi, ali i kako vidi saradnju medija i oglašivača u budućnosti.

Šta Vas je motivisalo kao televiziju da podržite akciju #KampanjaNaDar i da donirate svoj oglasni prostor?
Pre nego što smo se priključili akciji Marketing mreže, razmišljali smo da našim klijentima koji imaju CSR kampanje ustupimo naš marketing prostor i na taj način damo naš doprinos i pružimo podršku svima koji razmišljaju o dobrobiti zajednice u kojoj posluju, zarađuju, žive. Tako nam se #KampanjaNaDar odlično nadovezala na našu misao, sa dodatnom vrednošću u obliku kreativnosti svih agencija koje učestvuju. S druge strane, sport je naš teren poslovanja, naš moto „fair play“ i misija nam je da prenosimo prave sportske vrednosti na sve nivoe našeg poslovanja. Osnovni motiv je ljudskost i svesnost da treba podržati, pomoći, osvestiti, i učiniti sve što možemo da poboljšamo kvalitet života naših sugrađana. U skladu sa ovim načelima odvija se i svakodnevni rad naše redakcije.

Iz perspektive medija, koliko je tema socijalnog preduzetništva zastupljena i važna da se o njoj priča? Koliko je Vašoj televiziji značajna tema CSR-a?
Zastupljenost možda i postoji, ali način na koji se govori o takvim temama deluje često suvoparno i na margini u odnosu na sve druge teme. Mislim da upravo kampanje koje dolaze kao inicijativa kreativne industrije menjaju taj pristup i prenose prave poruke javnosti. Imajući u vidu profil naše televizije, mi se trudimo da sve sportske aktivnosti, uključujući i one amaterske, namenjene deci, osobama sa invaliditetom ili slično, podržimo i promovišemo kroz naš program. Takođe, naša TV lica se odazivaju pozivima za učešće u humanitarnim akcijama kad god je to moguće.

Primarna ciljna grupa Arena Sport TV su muškarci. Koliko su oni zahtevna ciljna grupa i da li su im dovoljne samo utakmice i sportski program?
Svaka ciljna grupa je zahtevna na svoj način i svi dobro znamo da gledaoci uvek traže „ono nešto više“. Dodatno je specifičnost sportskog programa u tome da su emocije pojačane, a u svakom trosedu i fotelji nalazi se i komentator i trener i selektor i igrač više. Mi, na Areni sport, uvek imamo na umu da nama naši gledaoci daju svoje najdrogecenije, a to je slobodno vreme, i u tom smislu naši napori su uvek usmereni ka tome da im pružimo najbolji sportski sadržaj, a da pri tom dožive atmosferu sa tribina, terena, svlačionica, autobusa sa igračima i svakog drugog mesta gde se nalaze sportisti i njihovi navijači. S druge strane, nadovezujući se na temu okrenutosti zajednici u kojoj poslujemo, pored vrhunskog internacionalnog sporta, naša strategija odabira sadržaja je uvek bila domaći, lokalni sport i to u svim zemljama u kojima se emitujemo. Ljubav prema reprezentaciji i klubu koju svi gaje od detinjstva je uvek bila i biće neprikosnovena, a to nam svake godine ponovo dokazuju i naši podaci o gledanosti pojedinih sadržaja. A kada govorimo o emocijama, ne treba zaboraviti da je i ova vrsta gledalaca zainteresovana da pomogne CSR akcijama i često i osetljivija na pojedine teme nego što se to misli po inerciji.

Na koji način bi oglašivači trebali da se obraćaju ovoj ciljnoj grupi? Koji je najbolji način komunikacije sa ovom „retkom vrstom“?
Bilo bi pretenciozno reći da mi imamo recept za komunkaciju sa muškom ciljnom grupom i mi takođe svakodnevno pronalazimo nove načine komunikacije. Zovemo ih „retkom vrstom“ interno u šali, jer nam se čini da se većinski brendovi obraćaju muškarcima posredno. Ne možemo, a da ne primetimo da čak i domaći pivski brendovi odlaze na neke druge teritorije i prilike konzumacije, koje nisu ekskluzivno muške (mada moramo reći da ni fudbal nije više ekskluzivno muški). Ako možemo da damo savet, onda bi to bilo da brendovi treba da dele njihove emocije, da ne kažemo da navijaju zajedno sa njima. Nije kliše ako kažemo „važno je da učestvuju“, dele radost, tugu, nervozu, egzaltaciju sa njima.

Kada govorimo o segmentaciji medija, da li je, iz Vašeg iskustva, danas moguće biti usko profilisan tematski, ali i kada govorimo o širini ciljne grupe kojoj se neki medij obraća?
To je naša prednost, a sa razvojem digitalnih medija i jedina mogućnost za televiziju. Po svim istraživanjima, i globalnim i lokalnim, sportski sadržaj je među najtraženijim. S druge strane, direktan prenos utakmice je nezamenjiv na kojoj god platformi da se nalazi. Zbog te činjenice, mi smo podjednako brzi u prenosu sadržaja i komunikaciji sa publikom na televiziji kao i pojedini online mediji. U današnje vreme, kada svako ima mogućnost da traži sadržaj koji ga interesuje online, tematski profilisan sadržaj je jedina opcija, a istovremeno i vaši gledaoci znaju zbog čega vas biraju. S druge strane, brendovi tačno znaju kome se obraćaju što im pruža sigurnost da njihova poruka stiže tačno do onoga kome je i namenjena.

Kako vidite budućnost saradnje medija i oglašivača?
Budućnost je u pronalaženju novih formi i načina komunikacije. I mediji i oglašivači moraju biti otvoreniji za nove forme, koje možda zahtevaju i dodatno angažovanje, ali ako gledalac može istovremeno da gleda utakmicu na televiziji, da komentariše istu na društvenim mrežama i još prati i druge sadržaje online, onda i mediji i oglašivači moraju da učestvuju u tom multitaskingu.

Intervju pripremila: Ivana Parčetić Mitić


Oceni tekst

0,00 od 5
Loading...

Komentari